როგორ მოვამზადოთ სიმიტი - თურქული ბაგელი

1 week ago 3

სიმიტი არის საყვარელი თურქული ქუჩის საჭმელი, რომელსაც ხშირად თურქულ ბაგელს უწოდებენ, თუმცა ის განსხვავდება ფორმით, ტექსტურით და გემოთი. ეს არის სეზამით გაჟღენთილი, ოდნავ ტკბილი, საღეჭი პური ხრაშუნა გარედან, რომელსაც ხშირად მიირთმევენ საუზმეზე ან საჭმელად. სახლის პირობებში სიმიტის დამზადებას რამდენიმე მარტივი ინგრედიენტი და ცოტა მოთმინება სჭირდება, რომ ცომი ამოვიდეს. აქ არის სიმიტის მომზადების ტრადიციული რეცეპტი:

ინგრედიენტები:
ცომისთვის:

4 ჭიქა უნივერსალური ფქვილი
1 სუფრის კოვზი აქტიური მშრალი საფუარი
1 ჩაის კოვზი შაქარი
1 1/2 ჩაის კოვზი მარილი
1 1/4 ჭიქა თბილი წყალი (დაახლოებით 110°F ან 45°C)
2 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი (ან მცენარეული ზეთი)
1 სუფრის კოვზი ძმარი (სურვილისამებრ, დამატებითი გემოსა და ტექსტურისთვის)
ტოპინგისთვის:

1 ჭიქა სეზამის მარცვლები (სასურველია მოხალული)
1/4 ჭიქა წყალი
1 სუფრის კოვზი მელასი (ან ჩაანაცვლეთ თაფლით ან მუქი სიროფით)
ინსტრუქციები:
1. გააქტიურეთ საფუარი:

პატარა თასში აურიეთ თბილი წყალი, შაქარი და საფუარი. აურიეთ და დატოვეთ ნარევი 5-10 წუთის განმავლობაში, სანამ არ გახდება ქაფიანი და ბუშტუკოვანი. თუ საფუარი არ ქაფდება, ის შეიძლება არააქტიური იყოს და ისევ ახალი საფუარით უნდა სცადოთ.
2. გააკეთეთ ცომი:

დიდ თასში შეურიეთ ფქვილი და მარილი. ცენტრში გააკეთეთ ჭა.
ფქვილს დაუმატეთ გააქტიურებული საფუარის ნარევი, ზეითუნის ზეთი და ძმარი (თუ იყენებთ).
ხის კოვზით ან ხელით ურიეთ, სანამ ცომი არ გაერთიანდება. ეს უნდა იყოს ოდნავ წებოვანი, მაგრამ მართვადი. თუ ცომი ძალიან მშრალია, დაამატეთ ცოტა მეტი წყალი (თითო სუფრის კოვზი). თუ ძალიან სველია, დაამატეთ ცოტა ფქვილი.
ცომი მოზილეთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე დაახლოებით 8-10 წუთის განმავლობაში, სანამ არ გახდება გლუვი და ელასტიური.
ცომს მოათავსეთ ბურთი, მოათავსეთ მსუბუქად ზეთიან თასში და გადააფარეთ ნესტიანი ქსოვილით. გააჩერეთ ცომი ადუღებამდე დაახლოებით 1-1,5 საათის განმავლობაში, ან სანამ ზომაში გაორმაგდება.
3. შექმენით სიმიტი:

წინასწარ გააცხელეთ ღუმელი 425°F-ზე (220°C). საცხობ ფირფიტას დააფინეთ პერგამენტის ქაღალდი.
დაჭერით ცომი და გაყავით 8 თანაბარ ნაწილად.
თითოეული ნაწილი გააბრტყელეთ გრძელ თოკში, დაახლოებით 18-24 ინჩი (45-60 სმ) სიგრძის. არ ინერვიულოთ, თუ ეს არ არის იდეალურად თანაბარი - უბრალოდ შეეცადეთ გახადოთ ისინი რაც შეიძლება ერთგვაროვანი.
თითოეულ თოკს წრედ მიაქციეთ ბოლოები ერთმანეთთან და დაჭერით რგოლის შესაქმნელად.
მომზადებულ საცხობ ფირფიტაზე მოათავსეთ ფორმის სიმიტი, თითოეულ მათგანს შორის დატოვეთ მცირე სივრცე. თუ სასურველია, ნაზად გაჭიმეთ რგოლები, რომ უფრო დიდი გახადოთ.
4. მოამზადეთ სეზამის საფარი:

არაღრმა თასში შეურიეთ მელასა (ან სიროფი) 1/4 ჭიქა წყალთან ერთად. ურიეთ სანამ არ გაერთიანდება.
სხვა არაღრმა თასში დაამატეთ სეზამის მარცვლები.
ჩაასხით თითოეული რგოლი მელას-წყლის ნარევში, დარწმუნდით, რომ თანაბრად შეფუთეთ. შემდეგ დაუყოვნებლივ გააბრტყელეთ იგი სეზამის მარცვლებში, ნაზად დაჭერით, რათა უზრუნველყოფილიყოთ ისინი წებოვანი. თითოეული სიმიტი საფუძვლიანად გადააფარეთ სეზამის მარცვლებით.
5. დაე, ცომი კვლავ ამოვიდეს:

დაფარვის შემდეგ სიმიტს გადააფარეთ ნესტიანი ქსოვილი და გააჩერეთ დაახლოებით 20-30 წუთის განმავლობაში. ისინი ოდნავ აფუჭებენ.
6. გამოაცხვეთ სიმიტი:

მოათავსეთ საცხობი ფურცელი წინასწარ გახურებულ ღუმელში და გამოაცხვეთ 15-20 წუთის განმავლობაში, ან სანამ სიმიტი არ გახდება ოქროსფერი და ხრაშუნა. მათ უნდა ჰქონდეთ ლამაზი, მბზინავი გარეგნობა სეზამის საფარის წყალობით.
თუ მოგწონთ ზედმეტი ხრაშუნა ტექსტურა, შეგიძლიათ ჩართოთ ბროილერი გამოცხობის ბოლო 2 წუთის განმავლობაში, მაგრამ თვალი ადევნეთ მას, რომ არ დაიწვას.
7. გააგრილეთ და მიირთვით:

გამოცხობის შემდეგ ამოიღეთ სიმიტი ღუმელიდან და ოდნავ გაცივდით მავთულხლართზე.
მიირთვით თბილი ან ოთახის ტემპერატურაზე. ისინი შესანიშნავად უხდებათ ფეტა ყველს, ზეთისხილს, პომიდორს და ჩაის, ან უბრალოდ საჭმელად მიირთმევენ.
რჩევები:
შემწვარი სეზამის მარცვლები: დამატებითი არომატისთვის, მსუბუქად მოხარშეთ სეზამის თესლი მშრალ ტაფაში, სანამ საფარად გამოიყენებთ. ეს ნაბიჯი არის სურვილისამებრ, მაგრამ ამატებს უფრო ღრმა, თხილის გემოს სიმიტეს.
მელასის შემცვლელი: თუ ვერ იპოვით მელასს, მის ნაცვლად შეიძლება იმოქმედოს თაფლი ან მუქი სიროფი, როგორიცაა აგავა. მელასი სიმსეს აძლევს დამახასიათებელ ღრმა გემოს და ოდნავ მუქ ფერს.
ტექსტურის ვარიაციები: სიმიტის ცომი, როგორც წესი, რბილი და საღეჭი შიგნიდან, ოდნავ ხრაშუნა გარე ქერქით. თუმცა, შეგიძლიათ ექსპერიმენტი ჩაატაროთ დატენიანებისა და გამოცხობის დროს, რათა დაარეგულიროთ ტექსტურა თქვენი გემოვნებით.
მიირთვით ხელნაკეთი სიმიტი თურქულ ჩაისთან ერთად ან ხმელთაშუა ზღვის შთაგონებული კერძის ნაწილი!

სრულად წაკითხვა