როგორ მოვამზადოთ სოიოს იოგურტი - ვეგანური იოგურტის რეცეპტი

15 hours ago 3

სოიოს იოგურტის სახლში დამზადება მარტივი და მომგებიანი პროცესია. ეს არის ტრადიციული იოგურტის შესანიშნავი ალტერნატივა რძის პროდუქტებისგან და შეიძლება მორგებული იყოს თქვენი საყვარელი არომატებითა და დამატკბობლებით. აქ მოცემულია სახლის ვეგანური სოიოს იოგურტის ძირითადი რეცეპტი სოიოს რძისა და იოგურტის შემქმნელის გამოყენებით (რომელიც შეიცავს ცოცხალ კულტურებს).

როგორ მოვამზადოთ სოიოს იოგურტი (ვეგანური იოგურტის რეცეპტი)
ინგრედიენტები:

1 ლიტრი (4 ჭიქა) უშაქრო სოიოს რძე (დარწმუნდით, რომ არ არის არომატიზებული ან ტკბილი)
2-3 სუფრის კოვზი ჩვეულებრივი, უცხიმო იოგურტი (მაღაზიაში ან წინა პარტიიდან) როგორც სასტარტო კულტურა, ან 1 ვეგანური იოგურტის სტარტერის ფხვნილი (ხელმისაწვდომია მაღაზიებში ან ინტერნეტში)
1 ს/კ აგარი აგარის ფხვნილი (სურვილისამებრ, უფრო მყარი ტექსტურისთვის)
1-2 ს/კ ნეკერჩხლის სიროფი ან სასურველი დამატკბობელი (სურვილისამებრ, არომატისთვის)
ინსტრუქციები:

1. გააცხელეთ სოიოს რძე
ჩაასხით სოიოს რძე საშუალო ზომის ქვაბში.
გააცხელეთ რძე საშუალო ცეცხლზე, დროდადრო ურიეთ, სანამ არ მიაღწევს დაახლოებით 180°F (82°C). ეს მნიშვნელოვანია სოიოს რძეში არსებული ცილების დენატურაციისთვის, რაც ხელს უწყობს იოგურტის სწორად დაყენებას.
დროდადრო ურიეთ, რომ რძე არ ადუღდეს. როგორც კი ტემპერატურა 180°F-ს მიაღწევს, გადმოდგით ცეცხლიდან და გაცივდით დაახლოებით 110°F (43°C), რაც იდეალური ტემპერატურაა შემქმნელის დასამატებლად.
2. მოამზადეთ იოგურტის სტარტერი
თუ თქვენ იყენებთ მაღაზიაში შეძენილ იოგურტს, როგორც დასაწყებად, დაამატეთ 2-3 სუფრის კოვზი ჩვეულებრივი, უშაქრო ვეგანური იოგურტი პატარა თასში. იოგურტს დაუმატეთ რამდენიმე სუფრის კოვზი გაცივებული სოიოს რძე და აურიეთ, რომ გაიხსნას. ამას ჰქვია იოგურტის „დათრგუნვა“, რაც უზრუნველყოფს მის თანაბრად შერევას მთელ პარტიაში.
თუ იყენებთ ვეგანური იოგურტის სტარტერ პაკეტს, მიჰყევით პაკეტზე მითითებებს. ჩვეულებრივ, ეს გულისხმობს ფხვნილის დაშლას გაცივებულ სოიოს რძეში.
3. შეუთავსეთ სოიოს რძე და იოგურტი
მას შემდეგ, რაც სოიოს რძე გაცივდება 110°F-მდე (43°C), ნაზად აურიეთ იოგურტის ნარევი (2 საფეხურიდან) სოიოს რძეში. აუცილებლად კარგად აურიეთ ისე, რომ იოგურტის კულტურები თანაბრად გადანაწილდეს.
სურვილისამებრ: თუ გსურთ სიტკბოს დამატება, ამ დროს შეურიეთ 1-2 სუფრის კოვზი ნეკერჩხლის სიროფი ან თქვენი არჩევანის სხვა დამატკბობელი.
4. იოგურტის ინკუბაცია
გადაიტანეთ ნარევი სუფთა მინის ქილაში, თასში ან კონტეინერში. დარწმუნდით, რომ კონტეინერი საკმარისად დიდია, რომ შეინახოს მთელი სოიოს რძე და აქვს სახურავი ან შეიძლება დაფარული იყოს.
გააჩერეთ იოგურტი 6-12 საათის განმავლობაში დაახლოებით 110°F (43°C) თანმიმდევრულ ტემპერატურაზე. რაც უფრო დიდხანს ინკუბადება, მით უფრო სქელი და მკვრივი გახდება. შეგიძლიათ გამოიყენოთ:
ღუმელი ჩართული შუქით ან იოგურტის შემქმნელი (იდეალურია კონტროლირებადი ტემპერატურისთვის).
თბილი ადგილი თქვენს სამზარეულოში (დეჰიდრატორიც მუშაობს).
ნელი გაზქურა "შეინარჩუნე თბილი" პარამეტრზე (სახურავის გარეშე, ან ზემოდან მოათავსეთ სუფთა პირსახოცი კონდენსაციის თავიდან ასაცილებლად).
თერმოსი (შეავსეთ თბილი წყლით, შემდეგ მოათავსეთ ქილა შიგნით).
თუ ღუმელს იყენებთ, წინასწარ გაახურეთ იგი ყველაზე დაბალ პარამეტრზე (ჩვეულებრივ 170°F ან 75°C) რამდენიმე წუთის განმავლობაში, შემდეგ გამორთეთ იოგურტის შიგნით ჩასვლამდე. სითბოს შესანარჩუნებლად დატოვეთ ღუმელის შუქი.
5. შეამოწმეთ იოგურტი
6-12 საათის შემდეგ შეამოწმეთ იოგურტი. უნდა იყოს შესქელებული და ოდნავ მწარე გემო ჰქონდეს. თუ ის არ არის ისეთი სქელი, როგორც გსურთ, შეგიძლიათ დატოვოთ კიდევ 2-4 საათი.
თუ თქვენ იყენებთ აგარ აგარს, გაცივების შემდეგ ის უფრო გამკვრივდება.
6. გააცივეთ იოგურტი
მას შემდეგ, რაც იოგურტი სასურველ სისქესა და გემოს მიაღწევს, ამოიღეთ ინკუბატორიდან და შედგით მაცივარში მინიმუმ 4-6 საათით, რომ ბოლომდე გაიყინოს და გაცივდეს. იოგურტი გაციებისას გააგრძელებს შესქელებას.
7. მიირთვით
გაგრილების შემდეგ, თქვენი ხელნაკეთი სოიოს იოგურტი მზად არის საჭმელად! შეგიძლიათ მიირთვათ როგორც არის, ან მოაყაროთ ხილი, გრანოლა, ნეკერჩხლის სიროფი ან სხვა საყვარელი ტოპინგები.
სურვილისამებრ: შეურიეთ ვანილის ექსტრაქტი ან დამატკბობელი დამატებითი არომატისთვის, თუ უფრო ტკბილ იოგურტს გირჩევნიათ.
8. შეინახეთ იოგურტი შემდეგი პარტიისთვის
მოხმარებამდე, შეინახეთ 2-3 სუფრის კოვზი თქვენი ხელნაკეთი იოგურტი, რათა გამოიყენოთ როგორც დამწყები თქვენი შემდეგი პარტიისთვის. ეს გიხსნით მაღაზიაში ნაყიდი ვეგანური იოგურტის ყოველ ჯერზე საჭიროებისგან.
რჩევები:
თანმიმდევრულობა: თუ უფრო სქელ იოგურტს ანიჭებთ უპირატესობას, შეგიძლიათ სოიოს რძეს (დაახლოებით 1 სუფრის კოვზი) დაუმატოთ ცოტა აგარ აგარის ფხვნილი გაცხელებამდე. ეს ბუნებრივი გასქელება დაგეხმარებათ თქვენი იოგურტის გამყარებაში.
გემოს ვარიაციები: შეგიძლიათ სცადოთ თქვენი იოგურტის არომატიზირება ინკუბაციის წინ სოიოს რძეში ვანილის ექსტრაქტის ან სხვა ექსტრაქტების დამატებით. თქვენ ასევე შეგიძლიათ დაატკბოთ იგი სტევიით, აგავით ან შაქრით ამ პროცესის დროს.
ვეგანური იოგურტის სტარტერი: თუ თქვენ არ გაქვთ წვდომა ვეგანურ იოგურტზე, როგორც დამწყებ, შეგიძლიათ შეიძინოთ ვეგანური იოგურტის სასტარტერი კულტურები (ისინი შეიცავს აუცილებელ ცოცხალ ბაქტერიებს). მიჰყევით გამოყენების ინსტრუქციას პაკეტზე.
ხელნაკეთი სოიოს იოგურტის შენახვა:
შეინახეთ სოიოს იოგურტი მაცივარში 1-2 კვირამდე. ტექსტურა და გემო შეიძლება ოდნავ შეიცვალოს დროთა განმავლობაში, მაგრამ ის უნდა დარჩეს გემრიელი და უსაფრთხო საჭმელად.
მიირთვით თქვენი ხელნაკეთი სოიოს იოგურტი, როგორც ჯანსაღი, რძის პროდუქტების გარეშე საჭმელი ან საუზმე, ან გამოიყენეთ იგი სამზარეულოსა და საცხობში!

სრულად წაკითხვა