რომელი ქართული კერძები უნდა იყოს საახალწლო სუფრაზე

2 weeks ago 10

საქართველოში საახალწლო ზეიმი დიდი მოვლენაა და სადღესასწაულო კერძები სადღესასწაულო და ღრმად არის მიბმული ქართული კულტურასთან. ეროვნული ქართული სამზარეულო, რომელიც გემოს მრავალფეროვნებით, ქონდარიდან ტკბილამდე და უამრავ კერძს, ნებისმიერ საახალწლო დღესასწაულის დაუვიწყარს გადის. წარმოგიდგენთ რამდენიმე კერძს, რომელსაც საქართველოში საახალწლო სუფრაზე ჩვეულებრივ მიირთმევენ:

1. ხაჭაპური
ხაჭაპური საქართველოში ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი კერძია - ყველით სავსე პური, რომელიც სხვადასხვა რეგიონში ვარიაციებში მოდის. საახალწლოდ ყველაზე პოპულარული სახეობა შეიძლება იყოს აჭარული ხაჭაპური, რომელიც ნავის ფორმისაა, ზემოდან დამატებული კვერცხის გული და კარაქი. ეს კერძი გემრიელი გემრიელიც არის და დამამშვიდებელიც, რაც იმას ნიშნავს, რომ ის ყველა სადღესასწაულო სუფრისთვისაა.

2. საცივი
საცივი არისურის ან ქათმის ხორცის შიგნით, არომატული კერძი, რომელსაც აქვს კაკლის სოუსში მიირთმევენ. დაფქული ნიგვზის, ნივრის და სხვადასხვა სანელებლებისგან განსხვავებით. ეს არის კერძი, რომელიც ჩვეულებრივ დღესასწაულებზე მიირთმევენ და პოპულარული ზამთრის თვეებში.

3. შაშლიკი (ქაბაბი)
ქართული შაშლიკი არის მარინირებული და შემწვარი ხორცი (ჩვეულივ, ღორის ან საქონლის ხორცი), ხშირად მიირთმევენ შამფურებზე ახალ მწვანილით და ზოგჯერ შემწვარი ბოსტნეულით. ხორცი, როგორც წესი, მარინირებულია ხახვის, ნივრის და სანელებლების ნარევში, რაც მას გემრიელ კვამლის არომატს შეიცავს. მას ხშირად მიირთმევენ პურთან და სხვადასხვა სოუსებთან ერთად, მათ შორის ტყემალის (მჟავე ქლიავის სოუსი).

4. ფხალი
ფხალი ტრადიციული ქართული კერძია, რომელიც მზადდება ბოსტნეულისგან, ჩვეულებრივ ისპანახი, ბადრიჯანი ან ჭახალი, რომელსაც ფაფისებურად დაფქვავენ და ურევენ ნიგოზს, ნიორს და ძმარს. შემდეგ ყალიბდება პატარა ბურთულებად ან ღვეზელებად, რომლებიც ხშირად მორთულია ბროწეულის მარცვლებით. ფხალი, როგორც წესი, მიირთმევენ როგორც მადის ან გვერდით კერძს და ის გამაგრილებელს, მკვეთრ კონტრასტს, გვთავაზობს უფრო მძიმე ხასხასს კერძებთან.

5. ჩახოხბილი
ჩახოხბილი არის ქათმის გულიანი ჩაშუშული, რომელიც მზადდება პომიდვრის, ხახვის, ნივრის, მწვანილისა და სანელებლებისგან, მაგალითად ზაფრანა და ქინძი. ეს არის არომატული და დამამშვიდებელი კერძი, რომელსაც აქვს ხშირად მიირთმევენ ზამთრის არდადეგების დროს. კერძი საშიშია საახალწლო სუფრისთვის, რადგან ის თბილია, ქონდარი და შემავსებელი.

6. მწვადი
მწვადი არის ქართული ქაბაბის სხვა სახეობა, რომელიც ჩვეულებრივ მზადდება მარინირებული ღორის, ძროხის ან ცხვრის ნაჭრების. ხორცს შამფურზე აყრიან და ღია ცეცხლზე გრილიზე ამზადებენ, რაც შებოლილ, წვნიან კერძს მიერ შექმნილი. მას ხშირად ემსახურებიან ახალი მწვანილის, ბოსტნეულის და პურის გვერდით.

7. ლობიო
ბიოსის არის მწვრთნელი ქართული ლობიოს ჩაშუშული, რომელსაც ხშირად აკეთებენ ლობიოს, ხახვის, ნივრისა და სხვადასხვა მწვანიგანგან, მათ შორის ციანტროსგან. ის შეიძლება მიირთვათ ცხელი ან თბილისთან და ჩვეულებრივ შერწყმულია სიმინდის პურ (მჭადი) ან ბრტყელ პურ. ეს არის სურნელოვანი და დამაკმაყოფილებელი განსხვავებული ვარიანტი საახალწლო სუფრისთვის.

8. ჩურჩხელა
ჩურჩხელა ტრადიციული ქართული დესერტია, რომელსაც აქვს ხშირად „ჯორჯიან სნიკერსს“. იგი მზადდება თხილის (ჩვეულებრივ, ნიგოზის ან თხილის) სქელ, კონცენტრირებულ ყურძნის შესანიშნავს ნარევში (ე.წ. თათარა) ჩარევით და შემდეგ ჩამოკიდებით გასაშრობად. შედეგი არის საღეჭი, ტკბილი კანი, რომელიც სავსეა არომატით. ჩურჩხელა სადღესასწაულო დელიკატესია, რომელსაც ხშირად მიირთმევენ საახალწლო ზეიმების დროს.

9. გოზინაყი
გოზინაყი არის ტკბილი, ხრაშუნა კერძი, რომელიც მზადდება კარამელიზებული თაფლისა და თხილისგან (ჩვეულებრივ, ნიგოზის ან ნუშისგან). ეს კერძი საქართველოში საახალწლო ტრადიციაა, რომელიც მომავალ წელს კეთილდღეობისა და კეთილდღეობის სიმბოლოა. ეს არის ტკბილი, ცენტრალური და ცენტრის გზა სადღესასწაულო დასასრულებლად.

10. ტყემალი (ქლიავის სოუსი)
ტყემალი არის ცხარე და ცხარე ქართული სოუსი, რომელიც მზადდება მჟავე ქლიავის, ნივრისა და სხვადასხვა მწვანილისა და სანელებლებისგან. მას ჩვეულებრივ როგორც სანელებელს ხდის კერძებთან ერთად, განსაკუთრებით შემწვარ ხორცთან, მაგალითად მწვადი ან შაშლიკი. ცოცხალი, მჟავე გემო აღნიშნავს კონტრასტს მატებს უფრო მდიდარ, მძიმე კერძებს.

11. ბადრიჯანი (ბადრიჯანი)
ბადრიჯანი არის შემწვარი ბადრიჯნის ნაჭრის ინდივიდუალური კერძი, რომელსაც აქვს ახვევენ და ავსებენ ნიგვზის შინაარსს, არომატიზებული ნითა და სანელებლებით. ეს რულონები, როგორც წესი, მიირთმევენ მადის ან საჭმელად და დამატებაა სადღესასწაულო გავრცელებისთვის.

12. ვინეგრეტი (ქართული სტილის სალათი)
მარტივი, მაგრამ პოპულარული სალათი, რომელიც მზადდება მწნილი ბოსტნეულით, ხახვით და ზოგჯერ ლობიოთი, ძმარში და ზეთში გამოწყობილი. ვინეგრეტის მწარე არომატი კარგად ერწყმის უფრო მძიმე, მდიდარ კერძებს, ვინც დომინირებს სადღესასწაულო სუფრაზე.

სასმელები:
ღვინო: საქართველო ერთ-ერთი წევრი ღვინის მწარმოებელი ქვეყანაა მსოფლიოში და ღვინო გადამწყვეტ როლს თამაშობს საახალწლო ზეიმებში. მიირთმევენ როგორც წითელს, ასევე თეთრს ღვინოებს და ხშირად არჩევით ადგილობრივ ჯიშებს, მაგალითად საფერავი (წითელი) ან წინანდალი (თეთრი).
ჭაჭა: ქართული კონიაკის სახელით ცნობილი ჭაჭა ძლიერი ყურძნის სპირტია და ხშირად მას ახალი ჯანმრთელობა და ბედნიერების დღეგრძელოდ მ.იირთმევენ.
საქართველოში საახალწლო სუფრა უხვი სადღესასწაულოა, კერძებით, რომლებიც გაერთიანებულს ოჯახებს და მეგობრებს ცენტრალური კულინარიული ტრადიციების აღსანიშნავად. ეს კერძები, სხვადასხვა ადამიანთავაზობს უნიკალურ გემოს, საქართველოს განსაკუთრებული სარგებლობის კულტურა სრულყოფილ ტექნიკას.

სრულად წაკითხვა