დაიმახსოვრეთ და არ ჭამოთ ისინი - 3 საკვები, რომელიც ანადგურებს მეხსიერებას

1 week ago 7

ჩვენი კვების რაციონი გადამწყვეტ როლს თამაშობს ტვინის ჯანმრთელობაში და ზოგიერთმა საკვებმა შეიძლება საზიანო გავლენა მოახდინოს მეხსიერებაზე. თუ გსურთ თქვენი შემეცნებითი ფუნქციის გაძლიერება და მეხსიერების დაცვა, აქ არის სამი საკვები, რომელსაც უნდა მოერიდოთ:

1. შაქრიანი საჭმელები და სასმელები

დაიმახსოვრეთ და არ ჭამოთ ისინი - 3 საკვები, რომელიც ანადგურებს მეხსიერებას

შაქრის გადაჭარბებულმა რაოდენობამ შეიძლება ზიანი მიაყენოს თქვენს ტვინს, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც დიდი რაოდენობით მოიხმართ დროთა განმავლობაში. შაქრის მაღალმა დონემ შეიძლება დაარღვიოს მეხსიერება და კოგნიტური ფუნქცია ტვინის პლასტიურობის შემცირებით - თქვენი ტვინის ადაპტაციისა და ახალი კავშირების შექმნის უნარით. შაქრიანი საჭმლისა და სასმელების რეგულარულმა მოხმარებამ, როგორიცაა სოდა და ტკბილეული, ასევე შეიძლება გაზარდოს ალცჰეიმერის დაავადების განვითარების რისკი.

2. გადამუშავებული საკვები

დამუშავებული საკვები, მათ შორის სწრაფი კვება, შეფუთული საჭმელი და გაყინული კერძები, დატვირთულია არაჯანსაღი ცხიმებით, რაფინირებული შაქრით და კონსერვანტებით. ამან შეიძლება ხელი შეუწყოს თავის ტვინში ანთებას, რაც აზიანებს ნეირონებს და აზიანებს მეხსიერებას. კვლევებმა აჩვენა, რომ დამუშავებული საკვებით მდიდარმა დიეტამ შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს ჰიპოკამპზე, ტვინის რეგიონზე, რომელიც პასუხისმგებელია მეხსიერებასა და სწავლაზე.

3. ტრანს ცხიმები

ბევრ შემწვარ საკვებში, ცომეულსა და მარგარინში ნაპოვნი ტრანს ცხიმები ცნობილია ტვინის ჯანმრთელობაზე მავნე ზემოქმედებით. ამ ცხიმებს შეუძლიათ ხელი შეუშალონ ტვინის უჯრედებს შორის კომუნიკაციას, რაც იწვევს მეხსიერების პრობლემებს და შემეცნებითი ფუნქციის დაქვეითებას. ტრანს ცხიმები ასევე ხელს უწყობს ანთებას და შეიძლება გაზარდოს ნეიროდეგენერაციული დაავადებების რისკი.

თქვენი მეხსიერების მკვეთრად შესანარჩუნებისთვის, ფოკუსირდით დიეტაზე, რომელიც მდიდარია საკვებით, როგორიცაა ბოსტნეული, ხილი, უცხიმო ცილები და ჯანსაღი ცხიმები, როგორიცაა თევზი და თხილი. ზემოაღნიშნული საკვების თავიდან აცილება დაგეხმარებათ თქვენი ტვინის დაცვაში და გრძელვადიან პერსპექტივაში კოგნიტური მუშაობის გაუმჯობესებაში.

სრულად წაკითხვა