სახლში თეთრი შოკოლადის დამზადება სახალისო და დამაკმაყოფილებელი პროცესია! შავი შოკოლადისგან განსხვავებით, რომელიც შეიცავს კაკაოს მყარ ნივთიერებებს, თეთრი შოკოლადი მზადდება კაკაოს კარაქისგან, შაქრისა და რძის პროდუქტებისგან, რაც მას კრემისებრ ტექსტურას და ტკბილ გემოს აძლევს. მისი დამზადებით თქვენ შეგიძლიათ უზრუნველყოთ ინგრედიენტები მარტივი, სუფთა და ყოველგვარი არასასურველი დანამატებისგან თავისუფალი. აქ მოცემულია ნაბიჯ-ნაბიჯ სახელმძღვანელო თეთრი შოკოლადის სახლში დამზადებისთვის.
როგორ მოვამზადოთ თეთრი შოკოლადი
ინგრედიენტები:
1/2 ჭიქა კაკაოს კარაქი (ეს არის კაკაოს მარცვლის ცხიმი, რომელიც აუცილებელია თეთრი შოკოლადის კრემისებრი ტექსტურისთვის)
1/2 ჭიქა შაქრის ფხვნილი (შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნეკერჩხლის ფხვნილი, ქოქოსის შაქარი ან სხვა ბუნებრივი დამატკბობელი თუ სასურველია)
1/4 ჭიქა რძის ფხვნილი (სრული ცხიმიანი რძის ფხვნილი კრემისთვის)
1 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი (დამატებითი არომატისთვის)
მწიკვი მარილი (სურვილისამებრ, აძლიერებს სიტკბოს)
სურვილისამებრ შერევა: შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა დამატებითი არომატი ან ტექსტურა ისეთი ინგრედიენტებით, როგორიცაა ვანილის ლობიო, დაქუცმაცებული თხილი, ჩირი ან ქოქოსის ფანტელები.
ინსტრუქციები:
1. გაადნეთ კაკაოს კარაქი:
დაიწყეთ კაკაოს კარაქის დნობით. დაჭერით პატარა ნაჭრებად, რომ უფრო სწრაფად გადნება.
გამოიყენეთ ორმაგი ქვაბი (თბოგაუმტარი თასი ქვაბში ადუღებულ წყალზე) ან მიკროტალღური ღუმელი მოკლე ხანში (დაახლოებით 20-30 წამი ერთ ჯერზე), ურიეთ შუალედში, რათა თავიდან აიცილოთ გადახურება. ურიეთ სანამ მთლიანად არ გადნება და გლუვი არ გახდება.
2. დაამატეთ შაქრის ფხვნილი და რძის ფხვნილი:
როგორც კი კაკაოს კარაქი გადნება, დაამატეთ შაქრის პუდრა და რძის ფხვნილი. ნარევი მუდმივად ურიეთ სანამ ორივე მთლიანად არ გაიხსნება კაკაოს კარაქში. ნარევი უნდა იყოს გლუვი და კრემისებრი, შაქრის ან რძის ფხვნილის ნაჭრების გარეშე.
თუ იყენებთ დამატკბობელს, როგორიცაა ნეკერჩხლის ფხვნილი ან ქოქოსის შაქარი, დარწმუნდით, რომ ის წვრილად არის დაფქული, რათა საბოლოო შოკოლადში მარცვლოვანი არ იყოს.
3. დააგემოვნეთ შოკოლადი:
დაამატეთ ვანილის ექსტრაქტი, რათა თეთრ შოკოლადს ნაცნობი, დამამშვიდებელი გემო მისცეთ.
თუ უფრო რთული, მომრგვალებული გემო მოგწონთ, აურიეთ ცოტა მარილი. მარილი ხელს უწყობს შოკოლადის სიტკბოს დაბალანსებას.
4. ჩაასხით ფორმებში:
დაასხით გლუვი შოკოლადის ნარევი შოკოლადის ფორმებში, სილიკონის ყინულის უჯრებში ან საცხობ ფორმაში. თქვენ ასევე შეგიძლიათ დაასხით იგი არაღრმა ტაფაში და დაჭერით ზოლებად, როგორც კი გამაგრდება.
ნაზად შეეხეთ ფორმებს დახლზე, რომ ამოიღოთ ჰაერის ბუშტები და უზრუნველყოთ შოკოლადის თანაბრად დაყენება.
5. გაცივება და დაყენება:
ფორმები შედგით მაცივარში მინიმუმ 1-2 საათით, ან სანამ თეთრი შოკოლადი არ გამაგრდება და მთლიანად არ გამაგრდება. თუ გეჩქარებათ, შეგიძლიათ ფორმებიც მოათავსოთ საყინულეში დაახლოებით 30 წუთით.
6. ჩამოყარეთ და ისიამოვნეთ:
მას შემდეგ, რაც თეთრი შოკოლადი მთლიანად დადნება, ამოიღეთ იგი ფორმებიდან. თუ თქვენ იყენებდით საცხობ ფორმას ან უჯრას, უბრალოდ დაჭერით ის კვადრატებად ან ნაჭრებად.
შეინახეთ თეთრი შოკოლადი ჰერმეტულ კონტეინერში გრილ, მშრალ ადგილას ან მაცივარში 2-3 კვირამდე.
რჩევები თეთრი შოკოლადის მომზადებისთვის:
ხარისხიანი კაკაოს კარაქი: შესანიშნავი თეთრი შოკოლადის გასაღები არის კარგი ხარისხის კაკაოს კარაქი. შეეცადეთ იპოვოთ არარაფინირებული, ორგანული კაკაოს კარაქი, თუ ეს შესაძლებელია, რადგან მას უფრო სუფთა, არომატული გემო აქვს.
გლუვი ტექსტურა: დამატებითი გლუვი ტექსტურისთვის დარწმუნდით, რომ შაქრის ფხვნილი და რძის ფხვნილი კარგად არის შერწყმული კაკაოს კარაქთან. თუ ნაზავი ჯერ კიდევ ერთგვაროვანია, შეგიძლიათ ფორმებში ჩასხმამდე გადაწუროთ წვრილ ბადისებრ საცერში.
ვეგანური ვარიანტი: ვეგანური თეთრი შოკოლადის დასამზადებლად, უბრალოდ შეცვალეთ რძის ფხვნილი მცენარეული რძის ფხვნილით (როგორიცაა ქოქოსის რძის ფხვნილი ან ნუშის რძის ფხვნილი) და დარწმუნდით, რომ კაკაოს კარაქი 100% მცენარეულია.
არომატის ვარიაციები: თქვენ შეგიძლიათ დაამატოთ სხვა არომატიზატორები, როგორიცაა მატჩას ფხვნილი, დარიჩინი, ფორთოხლის ცედრა ან თუნდაც რამდენიმე გამხმარი ვარდის ფურცელი უნიკალური მობრუნებისთვის.
შენახვა: თეთრი შოკოლადი საუკეთესოდ ინახება გრილ, მშრალ ადგილას. ის რბილდება მაღალ ტემპერატურაზე, ამიტომ მოერიდეთ ცხელ გარემოში დატოვებას.
რატომ უნდა გააკეთოთ თეთრი შოკოლადი სახლში?:
ხელოვნური დანამატების გარეშე: ხელნაკეთი თეთრი შოკოლადი არ შეიცავს ხელოვნურ არომატიზატორებს, კონსერვანტებს ან დანამატებს, განსხვავებით ბევრი კომერციული ვერსიისგან.
აკონტროლეთ სიტკბო: თქვენ შეგიძლიათ შეცვალოთ სიტკბო თქვენი გემოვნებით, რაც მას გაცილებით ნაკლებ შაქრიანს გახდის, ვიდრე მაღაზიაში ნაყიდი ვარიანტები.
დააკონფიგურიროთ: თქვენ გაქვთ სრული კონტროლი იმაზე, თუ რა შედის თქვენს შოკოლადში. დაამატეთ თქვენი საყვარელი ნაზავი, როგორიცაა დაქუცმაცებული თხილი, ჩირი, ან თუნდაც ზღვის მარილი უფრო დახვეწილი გემოს მისაღებად.
შესაძლო მიქსები და ვარიაციები:
ქოქოსი: დაამატეთ დაქუცმაცებული უშაქრო ქოქოსი ტროპიკული მობრუნებისთვის.
ხრაშუნა ბრინჯი: აურიეთ ერთი მუჭა ხრაშუნა ბრინჯის მარცვლეული მხიარული ხრაშუნისთვის (ბრინჯის კრისპიესის მსგავსია).
ციტრუსი: დაამატეთ ფორთოხლის ცედრა ან ლიმონის ცედრა ნათელი, გამაგრილებელი გემოს მისაღებად.
კენკრა: გამხმარი ჟოლო, გოჯი კენკრა ან მარწყვი შეიძლება დაამატოთ ფერი და ოდნავ დახვეწილი სიტკბოს დასაბალანსებლად.