როგორ მოვამზადოთ ნივრის მწნილი

3 weeks ago 5

ნივრის მწნილის (მჟავე ნივრის) რეცეპტი 🧄🌿

ინგრედიენტები:
2 ჭიქა (დაახლოებით 300-400 გ) სუფთა და გაფრცქვნილი ნივრის კბილი
1 ჭიქა წყალი
1 ჭიქა ძმარი (ვაშლის, თეთრი ან ღვინის ძმარი)
1 ს.კ. მარილი (იოდგამოცლილი, მწნილისთვის განკუთვნილი)
1 ჩ.კ. შაქარი (სურვილისამებრ, გემოს დაბალანსებისთვის)
1 ჩ.კ. მდოგვის მარცვლები (სურვილისამებრ)
1 ჩ.კ. შავი პილპილის მარცვლები
1-2 ცალი დაფნის ფოთოლი
1 ჩხალი ოხრახუში ან კამა (სურვილისამებრ)
1/2 ჩ.კ. ჩილის ფანტელები (თუ გიყვარს ოდნავ ცხარე)
მომზადება:
ნივრის მომზადება – ნიორი გაფრცქვენი და გარეცხე. თუ ძალიან ძლიერი გემო არ მოგწონს, შეგიძლია 1-2 წუთით მდუღარე წყალში ჩაყარო და შემდეგ გადაივლო ცივი წყალი.
მარინადის მომზადება – ქვაბში ჩაასხი წყალი, ძმარი, დაამატე მარილი, შაქარი და სანელებლები. მიიყვანე ადუღებამდე და კარგად ური, სანამ მარილი და შაქარი გაიხსნება.
ქილაში ჩალაგება – სტერილიზებულ ქილებში მოათავსე ნიორი და სურვილისამებრ დაამატე ოხრახუში, კამა ან დაფნის ფოთოლი.
ცხელი მარინადის დასხმა – ნიორს დაასხი ცხელი მარინადი ისე, რომ სრულად დაფაროს.
ქილის დალუქვა – მჭიდროდ დააფარე თავსახური და გააჩერე ოთახის ტემპერატურაზე 12-24 საათი, შემდეგ შედგი მაცივარში.
მომზადების დრო – ნიორი სრულად დამჟავდება დაახლოებით 1-2 კვირაში, მაგრამ უფრო ხანგრძლივად გაჩერებისას გემო გაუმჯობესდება.
შენახვის ვადა მაცივარში 3-4 თვეა. შეიძლება მიირთვა ხორცეულთან, სალათებთან ან უბრალოდ ცალკე, როგორც სასარგებლო და არომატული მწნილი! 😋🧄

სრულად წაკითხვა