ნუტელას სახლში დამზადება სახალისო და მომგებიანი პროცესია და შეგიძლიათ არომატი და სიტკბო თქვენი გემოვნებით მოარგოთ. აქ არის მარტივი რეცეპტი ხელნაკეთი ნუტელასთვის:
ინგრედიენტები:
1 ½ ჭიქა თხილი (დაახლოებით 180 გრ)
1 ჭიქა შაქრის ფხვნილი (დაახლოებით 120 გრ)
1/4 ჭიქა კაკაოს ფხვნილი (უშაქრო)
1/2 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი
მწიკვი მარილი
2-4 ს/კ მცენარეული ზეთი (ან თხილის ზეთი, თუ შესაძლებელია)
1/4 ჭიქა რძე (ან არა რძის ალტერნატივა, როგორიცაა ნუშის ან შვრიის რძე)
ინსტრუქციები:
შეწვით თხილი:
წინასწარ გააცხელეთ ღუმელი 350°F-ზე (175°C).
თხილი ერთ ფენად გაანაწილეთ საცხობ ფირფიტაზე.
გამოაცხვეთ ისინი დაახლოებით 10-12 წუთის განმავლობაში, ფურცელი ნახევრად შეანჯღრიეთ. თხილი მსუბუქად უნდა დაიბრაწოს, კანი კი უნდა დაიწყოს გაბზარვა.
შეწვის შემდეგ თხილი გააციეთ რამდენიმე წუთის განმავლობაში, შემდეგ შეიზილეთ სუფთა სამზარეულოს პირსახოცს შორის, რომ კანი მაქსიმალურად მოიცილოთ. კარგია, თუ რამდენიმე ტყავი რჩება.
დააბლენდერეთ თხილი:
მოხალული თხილი დაამატეთ კვების პროცესორს ან მაღალი სიმძლავრის ბლენდერს.
აურიეთ დაახლოებით 5-10 წუთის განმავლობაში, დროდადრო გააჩერეთ, რომ გვერდები გაიფხეკით. თავდაპირველად, თხილი გადაიქცევა მსხვილ კერძად, მაგრამ საბოლოოდ გადაიქცევა გლუვ, კრემისებრ თხილის კარაქად. იყავით მომთმენი, რადგან ამ ნაბიჯს შეიძლება გარკვეული დრო დასჭირდეს.
დაამატეთ კაკაოს ფხვნილი, შაქარი, მარილი და ვანილი:
როგორც კი გლუვი თხილის კარაქი მიიღება, დაამატეთ შაქრის ფხვნილი, კაკაოს ფხვნილი, მარილი და ვანილის ექსტრაქტი.
კვლავ აურიეთ, სანამ სრულად არ შეიწოვება.
დაარეგულირეთ კონსისტენცია:
თუ სპრეი ძალიან სქელი გეჩვენებათ, დაამატეთ რძე (ან არარძის რძე) თანდათან. აურიეთ და შეამოწმეთ კონსისტენცია. დაამატეთ ზეთი თითო სუფრის კოვზით, თუ გსურთ უფრო გლუვი ან უფრო თხევადი, სასურველ ტექსტურაზე მორგება.
დააგემოვნეთ და დაარეგულირეთ:
დააგემოვნეთ თქვენი ხელნაკეთი ნუტელა და საჭიროების შემთხვევაში შეცვალეთ სიტკბო ან კაკაოს ფხვნილი. თქვენ შეგიძლიათ დაამატოთ მეტი შაქარი სიტკბოსათვის ან მეტი კაკაო უფრო ძლიერი შოკოლადის არომატისთვის.
შეინახეთ ნუტელა:
ხელნაკეთი ნუტელა გადაიტანეთ ჰერმეტულ ქილაში ან კონტეინერში.
შეინახეთ მაცივარში 2-3 კვირამდე. შეიძლება დაგჭირდეთ ცოტათი აურიოთ გაციების შემდეგ, რადგან შეიძლება ოდნავ გამოეყოს.
რჩევები:
ზეთის არჩევანი: თხილის ზეთი გააუმჯობესებს გემოს, მაგრამ მცენარეული ან ქოქოსის ზეთი კარგად მუშაობს, თუ არ გაქვთ.
სიტკბო: თუ მოგწონთ უფრო ტკბილი ნუტელა, შეგიძლიათ შაქრის პუდრა გაზარდოთ ერთი-ორი სუფრის კოვზით.
ვეგანური ვარიანტი: გამოიყენეთ მცენარეული რძე (როგორიცაა ნუში ან შვრია) და ვანილის ექსტრაქტის არა რძის ალტერნატივა, რათა რეცეპტი მთლიანად ვეგანური გახდეს.
ახლა თქვენ შეგიძლიათ მიირთვათ თქვენი ხელნაკეთი ნუტელა ტოსტზე, ბლინებს, გამოცხობისას ან პირდაპირ ქილიდან!