აი, როგორ შეწვათ მთელი ჭარხალი ღუმელში ნაზი, არომატული შედეგისთვის. შემწვარი ჭარხალი შესანიშნავია სალათებისთვის, გვერდითი კერძებისთვის ან თუნდაც საჭმლისთვის!
ინგრედიენტები
ახალი ჭარხალი (რამდენიც გსურთ)
ზეითუნის ზეთი (სურვილისამებრ, საფარისთვის)
ალუმინის ფოლგა ან საცხობი ჭურჭელი თავსახურით
ინსტრუქციები
1. გააცხელეთ ღუმელი
წინასწარ გააცხელეთ ღუმელი 400°F-ზე (200°C).
2. მოამზადეთ ჭარხალი
ჭარხლს მოაჭერით ბოლოები, დატოვეთ დაახლოებით 1 ინჩი ღერო.
ჭარხალი კარგად გარეცხეთ და გახეხეთ ჭუჭყის მოსაშორებლად.
3. შეფუთვა ან დალაგება
ვარიანტი 1: შეფუთეთ ინდივიდუალურად
თითოეული ჭარხალი მჭიდროდ შეფუთეთ ალუმინის ფოლგაში, რომ დატენიანდეს.
ვარიანტი 2: გამოიყენეთ თავდახურული საცხობი კერძი
ჭარხალი მოათავსეთ საცხობ ფორმაში, მსუბუქად მოაყარეთ ზეითუნის ზეთი (სურვილისამებრ) და დააფარეთ თავსახური ან ფოლგა.
შეფუთული ჭარხალი ან საცხობი ფორმა მოათავსეთ ღუმელში. გამოაცხვეთ 45-65 წუთის განმავლობაში, მათი ზომის მიხედვით:
პატარა ჭარხალი: 45 წუთი
საშუალო ჭარხალი: 55 წუთი
მსხვილი ჭარხალი: 60-65 წუთი
შეამოწმეთ მზადყოფნა დანის ან შამფურის ჩასმით ყველაზე დიდ ჭარხალში. ის ადვილად უნდა სრიალდეს, როცა ჭარხალი რბილდება.
5. გააგრილეთ და გახეხეთ
აცადეთ ჭარხალი ოდნავ გაცივდეს, სანამ უსაფრთხოდ არ დამუშავდება.
შეიზილეთ კანი ხელებით ან ქაღალდის პირსახოცით. (მინიშნება: ატარეთ ხელთათმანები, რათა თავიდან აიცილოთ ხელები.)
6. მიირთვით ან შეინახეთ
დაჭერით, დაჭერით ან მთლიანად დატოვეთ, თქვენი რეცეპტიდან გამომდინარე.
შეინახეთ ჰერმეტულ კონტეინერში მაცივარში 5 დღემდე.
რჩევები შემწვარი ჭარხლისთვის
გააძლიერეთ გემო: მირთმევის წინ მოხალული ჭარხალი მოაყარეთ ზეითუნის ზეთით, მარილით, პილპილით და მწვანილებით, როგორიცაა თიამი ან როზმარინი.
შეინახეთ მწვანილი: ჭარხლის მწვანილი საკვებია და შეიძლება მოხარშოთ ან დაამატოთ სუპებსა და სალათებში!
სერიის მომზადება: შეწვით ზედმეტი ჭარხალი და გამოიყენეთ იგი მთელი კვირის განმავლობაში სალათებში, ჰუმუსში ან მარცვლეულის თასებში.