მწნილი ნივრის დამზადება შედარებით მარტივია და იძლევა გემრიელ, ცხარე კერძს, რომელიც შეგიძლიათ გამოიყენოთ სხვადასხვა კერძებში ან დამოუკიდებლად მიირთვათ. აქ არის ძირითადი რეცეპტი, რომელიც დაგეხმარებათ დაწყებაში:
ინგრედიენტები:
2 ჭიქა ნივრის კბილი (დაახლოებით 3-4 თავი ნიორი)
1 ჭიქა ძმარი (თეთრი ძმარი ან ვაშლის ძმარი კარგად მუშაობს)
1 ჭიქა წყალი
1 სუფრის კოვზი მარილი (სასურველია კოშერის ან ზღვის მარილი)
1 სუფრის კოვზი შაქარი (სურვილისამებრ, უფრო ტკბილი მწნილისთვის)
1 ჩაის კოვზი მდოგვის თესლი (სურვილისამებრ, არომატისთვის)
1 ჩაის კოვზი წიწაკის მარცვლები (სურვილისამებრ, სითბოსთვის)
1-2 ჩილის ხმელი წიწაკა (სურვილისამებრ, სითბოსთვის)
2 დაფნის ფოთოლი (სურვილისამებრ, არომატისთვის)
ინსტრუქციები:
1. მოამზადეთ ნიორი:
გააცალეთ ნივრის კბილი. ამის გაკეთება შეგიძლიათ თითოეული კბილი მსუბუქად დაჭერით დანის გვერდით, რათა კანი გაფხვიერდეს და გაადვილოთ კანი.
თუ გსურთ სიმკვეთრის შემცირება, შეგიძლიათ ნივრის კბილი 1-2 წუთის განმავლობაში მოხარშოთ წყალში, შემდეგ გადაწურეთ და ჩამოიბანეთ ცივ წყალში.
2. მოამზადეთ მწნილის სითხე:
ქვაბში შეურიეთ ძმარი, წყალი, მარილი, შაქარი (თუ იყენებთ) და ნებისმიერი სურვილისამებრ სანელებლები, როგორიცაა მდოგვის თესლი, წიწაკის მარცვლები, გამხმარი წიწაკა ან დაფნის ფოთლები.
ნარევი მიიყვანეთ ადუღებამდე საშუალო ცეცხლზე, დროდადრო ურიეთ, რომ მარილი და შაქარი გაიხსნას. ადუღეთ დაახლოებით 2-3 წუთი, შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან.
3. ჩაალაგეთ ნიორი:
გაასტერილეთ ქილები მოხარშვით ან ჭურჭლის სარეცხ მანქანაში გატარებით. გამოიყენეთ 1 პიტნის ან კვართის ზომის ქილები, რაც დამოკიდებულია თქვენს მიერ დამზადებულ რაოდენობაზე.
ნივრის კბილი მჭიდროდ ჩაალაგეთ ქილ(ებში) და დატოვეთ დაახლოებით ნახევარი სანტიმეტრი სივრცე ზემოდან.
4. დაამატეთ მწნილის სითხე:
დაასხით ცხელი მწნილის სითხე ნიორზე, დარწმუნდით, რომ კბილი მთლიანად ჩაძირულია. დატოვეთ ცოტა ადგილი ქილის თავზე (დაახლოებით 1/2 ინჩი).
თუ თქვენ გაქვთ რაიმე სურვილისამებრ სანელებლები ან მწვანილი, შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა მეტი ქილაში დამატებითი არომატისთვის.
5. დალუქეთ და გააგრილეთ:
მჭიდროდ დაახურეთ ქილა თავსახურით.
ქილები გაცივებამდე გააცივეთ ოთახის ტემპერატურამდე.
6. შედგით მაცივარში და დაელოდეთ:
გააჩერეთ ნიორი მაცივარში მინიმუმ 1-2 კვირის განმავლობაში, რათა გემოს განუვითაროთ. ნიორი გააგრძელებს რბილობას და შთანთქავს მწნილის არომატს, როგორც ზის.
პიკელებული ნიორი მაცივარში შეიძლება რამდენიმე თვე გაგრძელდეს.
რჩევები:
სიტკბო: შეასწორეთ შაქარი იმის მიხედვით, თუ რამდენად ტკბილი გსურთ თქვენი მწნილი. შეგიძლიათ გამოტოვოთ შაქარი უფრო მწარე გემოსთვის.
სანელებლები: შეცვალეთ სანელებლები თქვენი გემოვნებით. გავრცელებული დანამატებია თიმის, ორეგანოს ან თუნდაც დარიჩინის ჩხირები.
ნივრის არომატი: რაც უფრო დიდხანს ზის ნიორი მარილწყალში, მით უფრო რბილი და ტკბილი ხდება, მაგრამ მაინც ინარჩუნებს ნივრის არომატს სასიამოვნო ელფერით.
მიირთვით მწნილი ნიორი საჭმელად, სალათებში, სენდვიჩებზე ან პიცის და მაკარონის კერძების ტოპინგად!