იდეალურად შემწვარი ცხვრის ბარკლები

1 day ago 2

აი რეცეპტი იდეალურად შემწვარი ცხვრის ბარკლებისთვის, შიგნიდან ნაზად რბილი და წვენიანი, გარედან კი ხრაშუნა ქერქით — კლასიკური, არომატული და შთაბეჭდილების მომხდენი კერძი, შესაფერისი როგორც სადღესასწაულოდ, ისე განსაკუთრებული ვახშმისთვის.

ინგრედიენტები (2-4 პორციაზე):
ცხვრის ბარკალი – 2 ცალი (თითო 250-350 გ)
ნიორი – 4-5 კბილი, დაჭყლეტილი
როზმარინი – 2-3 ტოტი (ან 1 ჩ. კ. ხმელი)
თიმიანი – 1 ჩ. კ. (სურვილისამებრ)
დაფნა – 1-2 ფურცელი
ლიმონის წვენი – 2 ს. კ.
ზეთისხილის ზეთი – 3 ს. კ.
მარილი და შავი პილპილი – გემოვნებით
(არასავალდებულო): მწარე წიწაკა ან ჩილის ფანტელები, რომ შეიტანოს მცირე სიცხარე

მარიანადისთვის:
შეურიე ზეთისხილის ზეთი, ლიმონის წვენი, დაჭყლეტილი ნიორი, როზმარინი, მარილი, პილპილი და სურვილისამებრ სხვა სანელებლები.
ბარკლები კარგად გაიწმინდე ქერქის და ზედმეტი ცხიმისგან, შემდეგ დანით რამდენიმე ღრმა ჭრილი გაუკეთე, რათა არომატები უკეთ შეაღწიოს.
დაასხი მარიანადი, კარგად დააზილე ხელით ბარკლებს, რათა მთლიანად დაფაროს.
გადააფარე და მაცივარში დააყოვნე მინიმუმ 4 საათით (სასურველია მთელი ღამით).

მომზადების წესი:
ვარიანტი 1: ღუმელში

გააცხელე ღუმელი 200°C-მდე (არავენტილირებულზე), თუ გსურს უფრო ხრაშუნა ქერქი – ბოლოს გადააყოლე გრილი.
ბარკლები მოათავსე ღუმელის თეფშზე ან ღრმა ფორმაში. შეგიძლია ქვემოთ ცოტა ღვინო, ბულიონი ან წყალი დაამატო, რომ არ გამოშრეს და ორთქლი შეიქმნას.
აცხვე დაახლოებით 40-50 წუთით – შიგნით თერმომეტრით 60–65°C ნიშნავს "medium" დონეს. თუ გინდა კარგად შემწვარი – 70–75°C.
ბოლოს გადაუტარე გრილზე 5-7 წუთით ხრაშუნა ზედაპირისთვის.
ვარიანტი 2: ტაფაზე + ღუმელში (რესტორნული სტილი)

დაბრაწე ბარკლები მაღალ ტემპერატურაზე ცხელ ტაფაზე თითოეული მხრიდან (3-4 წუთი), რომ ზედაპირზე კარამელიზაცია შეიქმნას.
შემდეგ გადაიტანე ღუმელში და გამოაცხვე კიდევ 20-30 წუთი.

დასვენება:
ღუმელიდან ამოღების შემდეგ გადააფარე ფოლგა და დაასვენე 10-15 წუთით, რათა წვენი ბარკლების შიგნით გადანაწილდეს.

მიტანის იდეები:
მიირთვი:

შემწვარ კარტოფილთან ან პიურესთან
ბულგურის ან კუსკუსის გარნირთან
ბალახოვან იოგურტთან (იოგურტი + კიტრი + პიტნა)
თბილ პიტნის ჩატნეისთან ან გრანატით გაპირქვავებულ სოუსთან

სრულად წაკითხვა