Khyar Bi Laban (ხიარ ბი ლაბან) — ლიბანური კიტრისა და იოგურტის სალათი — საოცრად მარტივი, გამაგრილებელი და არომატული კერძია, რომელიც შესანიშნავად ერგება როგორც ძირითადი კერძების გვერდით, ისე ცალკე მაცივარში გასაგრილებლადაც 😊
🥒 Khyar Bi Laban – ლიბანური იოგურტისა და კიტრის სალათი
ინგრედიენტები:
ბერძნული იოგურტი (ან სქელი ცხვრის/ძროხის იოგურტი) – 1 ჭიქა
კიტრი – 2 საშუალო (სასურველია წვრილი ან კორსიკულ/სპარსულ ტიპის)
ნიორი – 1-2 კბილი (დაჭყლეტილი ან ძალიან წვრილად დაჭრილი)
მშრალი ან ახალი პიტნა – 1-2 ჩ.კ. (ან ორივე ერთად)
ლიმონის წვენი – 1 ს.კ. (სურვილისამებრ, თუ გინდა უფრო მჟავე)
მარილი – გემოვნებით
ზეითუნის ზეთი – ცოტა, მოსასხურებლად
(სურვილისამებრ) – დაჭრილი კაკალი ან პისტაჩიო მორთვისთვის
მომზადების წესი:
კიტრის მომზადება: გარეცხე და დაჭერი წვრილად (წრიულად ან პატარა კუბებად), ასევე შეგიძლია გახეხო მსხვილ სახეხზე. თუკი კიტრი ბევრი წყლის შემცველია, ოდნავ გაწურე.
იოგურტის ბაზა: ჯამში აურიე იოგურტი, დაჭყლეტილი ნიორი, პიტნა და მარილი. თუ გინდა უფრო მსუბუქი კონსისტენცია, დაამატე 1-2 ს.კ. ცივი წყალი ან კეფირი.
დაუმატე კიტრი: აურიე დაჭრილი კიტრი იოგურტთან.
ლიმონის წვენი: სურვილისამებრ, დააწურე ცოტაოდენი ლიმონის წვენი — ეს უფრო ცოცხალ მჟავიან გემოს შემატებს.
მორთვა და მაცივარი: გადაიტანე თეფშზე, ზემოდან მოასხი ცოტა ზეითუნის ზეთი და მორთე პიტნით ან დაჭრილი კაკლით.
გაგრილება: შედე მაცივარში სულ მცირე 15 წუთით — გაცილებით გემრიელია ცივად.