გთავაზობ ტრადიციულ, ჯანსაღ და გემრიელ რეცეპტს – მოხარშული საქონლის ხორცი კომბოსტოსთან ერთად. ეს კერძი მდიდარია ცილებით, ბოჭკოებით და იდეალურია როგორც მსუბუქი სადილი ან ვახშამი.
ინგრედიენტები (4 ულუფა):
700–800 გრ საქონლის ხორცი (სასურველია ძვლით ან გულსართიანი ნაწილი)
1 პატარა თავი თეთრი კომბოსტო (დაჭრილი საშუალო ზომის ნაჭრებად)
1 თავი ხახვი
2–3 ცალი სტაფილო
2 კბილი ნიორი
1–2 ცალი კარტოფილი (სურვილისამებრ)
2–3 ლ წყალი
2 ცალი დაფნის ფოთოლი
6–8 ცალი პილპილის მარცვალი
მარილი გემოვნებით
ახალი ოხრახუში ან კამა – დასამთავრებლად
მომზადება:
1. ხორცის მოხარშვა:
საქონლის ხორცი მოათავსე დიდ ქვაბში, დაასხი წყალი, დააყარე ცოტაოდენი მარილი.
დადგი ცეცხლზე, დაელოდე ადუღებას და მოხსენი ქაფი.
დაამატე დაფნის ფოთოლი, პილპილის მარცვლები, ნიორი, ხახვი (მთლად ან ნახევრებად), სტაფილო და თუ იყენებ – კარტოფილი.
ხარშე დაბალ ცეცხლზე დაახლოებით 1.5–2 საათი, ან სანამ ხორცი არ დარბილდება.
2. კომბოსტოს დამატება:
როცა ხორცი უკვე რბილია, ამოიღე ხახვი (თუ გსურს), და დაუმატე დაჭრილი კომბოსტო.
ხარშე დამატებით 15–20 წუთით, სანამ კომბოსტოც არ მოიხარშება.
3. დამატებითი არომატი:
დაამატე ცოტა მეტი მარილი საჭიროებისამებრ.
სურვილისამებრ, დაამატე ახალი მწვანილი ან ცოტაოდენი ვაშლის ძმარი, რომ კომბოსტოს არომატი გაახალისო.
მირთმევა:
მიირთვი ცხელ მდგომარეობაში.
ხორცი დაჭერი ნაჭრებად, დააწყვე ბოსტნეულთან ერთად, გადაასხი ცოტა ბულიონი.
გემრიელია მუქი პურით ან პიტნის/კამის სოუსით.