გოგრის პიურეს სახლში დამზადება წარმოუდგენლად მარტივია და იძლევა მდიდარ, არომატულ ბაზას ღვეზელების, სუპების, სმუზისთვის და სხვა! ახალი გოგრის პიურე გემოსა და ტექსტურის თვალსაზრისით ბევრად აღემატება დაკონსერვებულ ვერსიებს და ის არ შეიცავს დანამატებს და კონსერვანტებს. აქ არის მარტივი ნაბიჯ-ნაბიჯ სახელმძღვანელო, რათა მოამზადოთ საკუთარი ხელნაკეთი გოგრის პიურე:
როგორ მოვამზადოთ გოგრის პიურე ნულიდან
ინგრედიენტები:
1 საშუალო ზომის შაქრის გოგრა (ხშირად იარლიყით "ღვეზელი გოგრა" ან "ტკბილი გოგრა", არა დიდი მოჩუქურთმებული გოგრა)
წყალი (საჭიროების შემთხვევაში შესაწვავად ან ორთქლზე მოსამზადებლად)
ინსტრუქციები:
1. აირჩიეთ სწორი გოგრა
აირჩიეთ შაქრის გოგრა (ასევე ცნობილია როგორც "ტორტი გოგრა"). ეს უფრო პატარა, მკვრივი და ტკბილია, ვიდრე დიდი გოგრა, რომელიც გამოიყენება კვეთისთვის. შაქრის გოგრა ჩვეულებრივ იწონის დაახლოებით 2-4 ფუნტს.
მოძებნეთ გოგრები გლუვი კანით და მტკიცე, ნათელი ნარინჯისფერი ფერის. მოერიდეთ ნებისმიერ რბილ ლაქებს ან ლაქებს.
2. მოამზადეთ გოგრა
გარეცხეთ გოგრა: ჩამოიბანეთ ცივი წყლის ქვეშ, რათა მოიცილოთ ჭუჭყიანი ან ნარჩენები.
გოგრა დავჭრათ: გოგრა დავჭრათ შუაზე ბასრი დანით. ფრთხილად იყავით - გოგრის მოჭრა რთულია, ასე რომ ნელა წადით. ასევე შეიძლება დაგჭირდეთ ზედა ღეროს მოჭრა, რათა გამარტივდეს დაჭრა.
3. ამოიღეთ თესლი და რბილობი
კოვზით ამოიღეთ თესლი და ბოჭკოვანი რბილობი. შეგიძლიათ თესლი შეინახოთ მოგვიანებით შესაწვავად, ან გადააგდოთ ისინი.
თუ გსურთ, შეგიძლიათ გოგრის შიდა ნაწილი გაწმინდოთ, მაგრამ არ ინერვიულოთ, რომ იყოს სრულყოფილი.
4. შეწვით ან ორთქლზე გოგრა
გოგრის პიურეში მომზადების ორი ძირითადი მეთოდი გაქვთ. ორივე მეთოდი კარგად მუშაობს და შეიძლება მორგებული იყოს თქვენი სურვილის მიხედვით.
ვარიანტი 1: გამოწვა
წინასწარ გააცხელეთ ღუმელი 400°F-ზე (200°C).
გოგრის ნაჭრები დაჭერით ქვემოდან მოათავსეთ პერგამენტის ქაღალდით ან ალუმინის ფოლგათ დაფენილ საცხობ ფირფიტაზე. თქვენ შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა წყალი (დაახლოებით 1/4 ჭიქა) საცხობ ფირფიტაზე, რათა დაგეხმაროთ გოგრის ორთქლზე გამოწვის დროს.
შეწვით 45-60 წუთის განმავლობაში: მომზადების დრო თქვენი გოგრის ზომაზე იქნება დამოკიდებული. ეს კეთდება მაშინ, როცა ხორცი ნაზი და ადვილად იჭრება. კანს ასევე უნდა ჰქონდეს ცოტა კარამელიზებული იერი, ხორცი კი რბილი.
გააგრილეთ და ამოიღეთ: გოგრის ნახევრები გააციეთ 10-15 წუთის განმავლობაში. როგორც კი გაცივდება, ამოიღეთ რბილი ხორცი კოვზით და გადაყარეთ კანი.
ვარიანტი 2: ორთქლზე მომზადება
თუ გოგრის ორთქლზე მოხარშვა გირჩევნიათ, დაჭერით პატარა ნაჭრებად (დაახლოებით 3-4 ინჩი) და მოათავსეთ ორთქლის კალათაში მდუღარე წყალზე.
დააფარეთ და ორთქლზე 15-20 წუთის განმავლობაში ან სანამ გოგრა არ გახდება ჩანგლით გახვრეტილი.
ნება მიეცით გაცივდეს, სანამ ხორცი კანიდან ამოიღებთ.
5. გოგრის პიურე
მას შემდეგ, რაც გოგრა საკმარისად გაცივდება, რომ ატაროს, ხორცი მოაყარეთ ბლენდერში ან კვების პროცესორში. აურიეთ სანამ გლუვი და კრემისებრი გახდება.
თუ პიურე ძალიან სქელია, შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა წყალი (თითო სუფრის კოვზი) სასურველი კონსისტენციის მისაღწევად.
სურვილისამებრ: თქვენ ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ კარტოფილის საფქვავი ან ხელის ბლენდერი, თუ უფრო მკვრივი ტექსტურა გირჩევნიათ. ზოგს მოსწონს ცოტა ტექსტურა გარკვეული რეცეპტებისთვის, როგორიცაა სუპები ან კერი.
6. შეინახეთ გოგრის პიურე
შედგით მაცივარში: ხელნაკეთი გოგრის პიურე შეინახეთ მაცივარში ჰერმეტულ კონტეინერში 5-7 დღის განმავლობაში.
გაყინვა: ხანგრძლივად შესანახად, გოგრის პიურე გადაიტანეთ საყინულეში უსაფრთხო კონტეინერებში ან საყინულე ჩანთებში. მონიშნეთ თარიღი და გაყინეთ 3 თვემდე. თუ ჩანთებში გაყინავთ, შეგიძლიათ დააგდოთ ისინი სიბრტყეში, რათა უფრო ადვილი დაწყობა და უფრო სწრაფად გალღობა.
ხელნაკეთი გოგრის პიურეს გამოყენება:
გოგრის ღვეზელი: გამოიყენეთ თქვენი პიურე, როგორც გოგრის ღვეზელის კლასიკური შევსების საფუძველი.
გოგრის წვნიანი: აურიეთ კრემისებური წვნიანი სანელებლებით, როგორიცაა დარიჩინი, ჯავზი და ჯანჯაფილი.
სმუზი: დაამატეთ კოვზი თქვენს სმუზის მდიდარი, სეზონური არომატისთვის.
ცომეული: გამოიყენეთ მაფინებში, ბლინებს ან პურში დამატებითი ტენიანობისა და კვებისათვის.
ქონდარი კერძები: აურიეთ კარის ან რიზოტოში გლუვი, ტკბილი და ქონდარი გემოს მისაღებად.
რჩევები საუკეთესო გოგრის პიურეს შესახებ:
გამოიყენეთ შაქრის გოგრა: უფრო დიდი მოჩუქურთმებული გოგრა, როგორც წესი, წყლიანი და ძაფიანია, ამიტომ უკეთესი შედეგისთვის ყოველთვის აირჩიეთ შაქრის გოგრა ან უფრო მცირე ჯიშები.
საჭიროების შემთხვევაში გადაწურეთ: თუ თქვენი პიურე ცოტა წყლიანი გამოდის, გადაწურეთ წვრილ ბადისებრ საცერში ან ჩიხის ქსოვილში, რომ ზედმეტი ტენიანობა მოაცილოთ რეცეპტებში გამოყენებამდე.
გაახარეთ: ასევე შეგიძლიათ შეურიოთ ცოტაოდენი დარიჩინი, მუსკატის კაკალი ან ჯანჯაფილი დამატებითი სეზონური მობრუნებისთვის, თქვენი რეცეპტიდან გამომდინარე.