როგორ მოვამზადოთ კრისტალიზებული ჯანჯაფილი - დამტკბარი ჯანჯაფილი

1 week ago 4

კრისტალიზებული ჯანჯაფილის (ან დაშაქრული ჯანჯაფილის) სახლში დამზადება მარტივია და იძლევა არომატულ, ტკბილ და პიკანტურ მკურნალობას. ის შეიძლება მიირთვათ საჭმლის სახით, გამოიყენოთ საცხობში ან ჩაის დამატება. აქ მოცემულია ნაბიჯ-ნაბიჯ სახელმძღვანელო, თუ როგორ უნდა გააკეთოთ საკუთარი კრისტალიზებული ჯანჯაფილი.

ხელნაკეთი კრისტალიზებული ჯანჯაფილი (დაშაქრული კოჭა)
ინგრედიენტები:

1 ფუნტი (450 გრ) ჯანჯაფილის ახალი ფესვი, გაწმენდილი და თხლად დაჭრილი
4 ჭიქა წყალი
2 ჭიქა შაქარი (პლუს დამატებითი საფარისთვის)
1/2 ჭიქა ღია ან მუქი ყავისფერი შაქარი (სურვილისამებრ, უფრო მდიდარი არომატისთვის)
1 ს/კ ლიმონის წვენი (სურვილისამებრ, სიკაშკაშისთვის)
ინსტრუქციები:

მოამზადეთ ჯანჯაფილი:
გათალეთ ჯანჯაფილის ფესვი კოვზით ან ბოსტნეულის გამწმენდით. დაჭერით იგი თხელ ნაჭრებად (დაახლოებით 1/8-დან 1/4 ინჩამდე სისქით).
მოხარშეთ ჯანჯაფილი:
დაჭრილი ჯანჯაფილი მოათავსეთ საშუალო ზომის ქვაბში და დაასხით წყალი. მიიყვანეთ ადუღებამდე საშუალო ცეცხლზე.
ადუღების შემდეგ შეამცირეთ ცეცხლი დაბალ ცეცხლზე და მოხარშეთ ჯანჯაფილი დაახლოებით 30-45 წუთის განმავლობაში, ან სანამ ჯანჯაფილი არ გახდება რბილი. შეამოწმეთ ყოველ 10 წუთში, რათა დარწმუნდეთ, რომ არ მოიხარშება ან არ გამოშრება. ჯანჯაფილი მომზადებისას ადვილად უნდა გაიხვრიტოთ ჩანგლით.
გადაწურეთ და შეინახეთ ჯანჯაფილის სიროფი:
როგორც კი ჯანჯაფილი დარბილდება, გადაწურეთ და შეინახეთ მოხარშული სითხე. ეს სიროფი შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჯანჯაფილის ჩაის ან კოქტეილებისთვის, ასე რომ არ გადააგდოთ!
გააკეთეთ სიროფი:
დააბრუნეთ ჯანჯაფილის ნაჭრები ტაფაში და დაამატეთ 2 ჭიქა შაქარი (და ყავისფერი შაქარი, თუ იყენებთ) ლიმონის წვენთან ერთად. ურიეთ რომ გაერთიანდეს.
ნარევი მიიყვანეთ ადუღებამდე საშუალო ცეცხლზე. დროდადრო ურიეთ, რომ შაქარი გაიხსნას. მას შემდეგ, რაც შაქარი მთლიანად გაიხსნება, შეამცირეთ ცეცხლი და განაგრძეთ ხარშვა დაახლოებით 45-60 წუთის განმავლობაში, დროდადრო აურიეთ. სიროფი შესქელდება და უფრო კონცენტრირებული გახდება მისი შემცირებისას.
ჯანჯაფილის ნაჭრები უნდა გახდეს გამჭვირვალე, ხოლო სიროფს უფრო სქელი კონსისტენცია ექნება.
გააშრეთ ჯანჯაფილი:
მას შემდეგ, რაც ჯანჯაფილი მთლიანად დაშაქრება და სიროფი შესქელდება, გადმოდგით ტაფა ცეცხლიდან. გამოიყენეთ მაშები ან ჩაჭრილი კოვზი, რომ ამოიღოთ ჯანჯაფილის ნაჭრები სიროფიდან და მოათავსეთ ისინი პერგამენტით დაფარულ საცხობ ფირფიტაზე ან მავთულის თაროზე გასაციებლად და გასაშრობად.
ჯანჯაფილის ნაჭრები გააჩერეთ ოთახის ტემპერატურაზე დაახლოებით 1-2 საათის განმავლობაში. შეგიძლიათ დააჩქაროთ გაშრობის პროცესი დაბალ ღუმელში (დაახლოებით 150°F/65°C) შედგომით 30-45 წუთის განმავლობაში.
მოასხით შაქარი:
მას შემდეგ, რაც ჯანჯაფილი გაცივდება და ოდნავ გაშრება, მაგრამ მაინც წებოვანია, ჩაყარეთ ნაჭრები გრანულირებული შაქრის ზედაპირულ თასში, სანამ ისინი სრულად არ დაიფარება. ეს აძლევს კრისტალიზებულ ჯანჯაფილს ტკბილ, ხრაშუნა ტექსტურას.
შეინახეთ კრისტალიზებული ჯანჯაფილი:
გააჩერეთ ჯანჯაფილი კიდევ რამდენიმე საათის განმავლობაში, რათა დარწმუნდეთ, რომ ის მთლიანად მშრალია. გაშრობის შემდეგ შეინახეთ კრისტალიზებული კოჭა ოთახის ტემპერატურაზე ჰერმეტულ კონტეინერში. ეს უნდა გაგრძელდეს დაახლოებით 2-3 კვირა.
ხანგრძლივად შენახვისთვის, შეგიძლიათ შეინახოთ მაცივარში ან საყინულეში, შენახვის ვადის გახანგრძლივების მიზნით.
რჩევები:

არომატის ვარიაციები: შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა დარიჩინი, ვანილის ექსტრაქტი ან თუნდაც ცოტა მარილი სიროფში, რათა შექმნათ სხვადასხვა გემოს პროფილი.
ჯანჯაფილის გაშრობა: თუ გსურთ თქვენი ჯანჯაფილის ნაჭრები გახადოთ ზედმეტი მშრალი და ხრაშუნა, შეგიძლიათ გააგრძელოთ მათი გაშრობა ღუმელში ძალიან დაბალ ტემპერატურაზე (დაახლოებით 150°F/65°C) რამდენიმე საათის განმავლობაში.
მოერიდეთ სიროფის დაწვას: ფრთხილად იყავით შაქრის სიროფის ადუღებისას; დარწმუნდით, რომ დროდადრო აურიეთ და არ დაუშვათ ძალიან ცხელი, რადგან შაქარი ადვილად იწვება.
კრისტალიზებული ჯანჯაფილის გამოყენება:

საჭმლის მირთმევა: მიირთვით როგორც ტკბილი, ცხარე სამკურნალო საშუალება.
გამოცხობა: დაამატეთ ის ნამცხვრებს, ფუნთუშებს, მაფინებს ან პურს დამატებითი არომატისთვის.
სასმელები: ჩაასხით ნაჭერი ჩაის ან კოქტეილში.
საჩუქრები: კრისტალიზებული ჯანჯაფილი მშვენიერ ხელნაკეთ საჩუქარს იძლევა დეკორატიულ ქილაში შეფუთვისას.
სახლში კრისტალიზებული ჯანჯაფილის დამზადება სახალისო პროცესია, რომლის შედეგადაც გემრიელად მიიღება და ეს შესანიშნავი გზაა ჯანჯაფილის ტკბილი სახით სარგებლობისთვის. ისიამოვნეთ!

სრულად წაკითხვა