ხრაშუნა ჯანჯაფილის ჩიფსები არის გემრიელად ტკბილი და პიკანტური საჭმელი, რომელიც იდეალურია მათთვის, ვისაც ცოტაოდენი ზინგი უყვარს! მათი მომზადება მარტივია სახლში და შეგიძლიათ მიირთვათ როგორც კერძები დამოუკიდებლად ან გამოიყენოთ სალათების, დესერტების ან თუნდაც ქონდარი კერძების გასაფორმებლად. ჯანჯაფილის ბუნებრივი პიკანტურობის და ხრაშუნა ტექსტურის კომბინაცია ქმნის უნიკალურ და დამაკმაყოფილებელ საჭმელს.
აქ არის მარტივი რეცეპტი ხრაშუნა ჯანჯაფილის ჩიფსების მოსამზადებლად:
როგორ მოვამზადოთ ხრაშუნა ჯანჯაფილის ჩიფსები
ინგრედიენტები:
1 დიდი ახალი ჯანჯაფილის ფესვი (გახეხილი)
1-2 ს/კ ქოქოსის ზეთი (ან მცენარეული ზეთი)
2-3 ს/კ ნეკერჩხლის სიროფი ან თაფლი (სურვილისამებრ სიტკბოსათვის)
1/4 ჩ/კ მარილი (სურვილისამებრ)
1/4 ჩ/კ დაფქული დარიჩინი ან მუსკატის კაკალი (სურვილისამებრ, დამატებითი არომატისთვის)
1/2 ჩ/კ კაიენის წიწაკა ან ჩილის ფხვნილი (სურვილისამებრ, პიკანტური დარტყმისთვის)
ინსტრუქციები:
1. მოამზადეთ ჯანჯაფილი:
დაიწყეთ ჯანჯაფილის ფესვის მოცილებით. შეგიძლიათ ადვილად მოაშოროთ კანი კოვზით ან ბოსტნეულის გამწმენდით.
ჯანჯაფილი თხლად დაჭერით ძალიან თხელ ნაჭრებად. ამისთვის საუკეთესოდ მუშაობს მანდოლინის საჭრელი, რადგან ის გეხმარებათ თანაბარი, თხელი ნაჭრების მიღწევაში. რაც უფრო თხელია ნაჭრები, მით უფრო ხრაშუნა იქნება ჩიფსები. თუ მანდოლინა არ გაქვთ, გამოიყენეთ ბასრი დანა და დრო დაუთმეთ, რომ რაც შეიძლება თანაბრად დაჭრათ.
2. გაასუფთავეთ ჯანჯაფილი (სურვილისამებრ რბილი ტექსტურისთვის):
ჯანჯაფილის გათეთრება დაგეხმარებათ მისი ძლიერი არომატის ამოღებაში და ოდნავ დარბილებაში, რაც ჩიფსს ნაკლებად მკვრივს ხდის. ამისათვის ჯანჯაფილის ნაჭრები მოათავსეთ მდუღარე წყალში დაახლოებით 1-2 წუთის განმავლობაში, შემდეგ გადაწურეთ და გააშრეთ ქაღალდის პირსახოცით.
3. შეურიეთ ზეთი და დამატკბობელი:
თასში ჩაასხით ჯანჯაფილის ნაჭრები ქოქოსის ზეთით (ან მცენარეული ზეთით). დარწმუნდით, რომ ნაჭრები თანაბრად არის დაფარული.
თუ გსურთ ტკბილი არომატი, დაამატეთ ნეკერჩხლის სიროფი ან თაფლი. თქვენ შეგიძლიათ დაარეგულიროთ რაოდენობა იმის მიხედვით, თუ რამდენად ტკბილი გსურთ იყოს ჩიფსები.
სურვილისამებრ, დაამატეთ ცოტა მარილი, დაფქული დარიჩინი და კაიენის წიწაკა ან ჩილის ფხვნილი დამატებითი არომატისთვის.
4. დაალაგეთ ჯანჯაფილის ნაჭრები:
წინასწარ გააცხელეთ ღუმელი 375°F-ზე (190°C).
ჯანჯაფილის ნაჭრები ერთ ფენად დადეთ პერგამენტის ქაღალდზე დაფენილ საცხობ ფირფიტაზე. დარწმუნდით, რომ ისინი არ ემთხვევა ერთმანეთს, რადგან ეს ხელს შეუშლის მათ სწორად გახეხვას.
5. გამოაცხვეთ ჯანჯაფილის ჩიფსები:
გამოაცხვეთ ჯანჯაფილის ნაჭრები დაახლოებით 10-15 წუთის განმავლობაში, გადააბრუნეთ შუაზე, სანამ ოქროსფერი და ხრაშუნა არ გახდება. თვალი ადევნეთ მათ, რადგან სიგამხდრის გამო ისინი სწრაფად იწვებიან. გამოცხობის ზუსტი დრო შეიძლება განსხვავდებოდეს თქვენი ღუმელისა და ნაჭრების თხელი ნაჭრების მიხედვით.
თუ გირჩევნიათ ჩიფსების დამზადება დეჰიდრატორში, დააყენეთ დაახლოებით 135°F (57°C) და გაუწყლოთ 6-8 საათის განმავლობაში ან ხრაშუნამდე.
6. გააგრილეთ და მიირთვით:
მას შემდეგ, რაც ჯანჯაფილის ჩიფსები ოქროსფერი და ხრაშუნა გახდება, ამოიღეთ ისინი ღუმელიდან და მთლიანად გაცივდნენ საცხობ ფირფიტაზე. გაციებისას ისინი გააგრძელებენ ხრაშუნას.
შეინახეთ ჩიფსები ჰერმეტულ კონტეინერში ოთახის ტემპერატურაზე. ისინი ხრაშუნა უნდა დარჩეს დაახლოებით 1-2 კვირის განმავლობაში.
რჩევები სრულყოფილი ხრაშუნა ჯანჯაფილის ჩიფსებისთვის:
თანაბარი ნაჭრები: ხრაშუნა ჩიფსების გასაღები არის თხელი, თანაბარი ნაჭრები. მანდოლინის საჭრელი უზრუნველყოფს ერთგვაროვან სისქეს, რაც ეხმარება ჩიფსებს თანაბრად მოხარშვას.
არ გადატვირთოთ ტაფა: დარწმუნდით, რომ ჯანჯაფილის ნაჭრები ერთ ფენად არის გაშლილი. ნაჭრების გადახურვამ შეიძლება გამოიწვიოს სველი ჩიპები.
უყურეთ ყურადღებით: ჯანჯაფილის ჩიფსები ხრაშუნიდან იწვება ძალიან სწრაფად, ასე რომ ყურადღებით დააკვირდით მათ გამოცხობისას, განსაკუთრებით ბოლო რამდენიმე წუთის განმავლობაში.
გემოს ვარიაციები: ითამაშეთ არომატებთან სხვა სანელებლების დამატებით, როგორიცაა კურკუმა მიწიერი არომატისთვის, ან კბილი თბილი, არომატული შეხებისთვის.
რატომ მოგეწონებათ ეს ხრაშუნა ჯანჯაფილის ჩიფსები:
ჯანსაღი საჭმელი: ჯანჯაფილი არის ანტიოქსიდანტების ძალა და აქვს ანთების საწინააღმდეგო თვისებები. ეს ჩიფსები ბევრად უფრო ჯანსაღი ალტერნატივაა ტრადიციული ჩიფსებისა და შემწვარი საჭმლისთვის.
დააკონფიგურიროთ: შეგიძლიათ დაარეგულიროთ სიტკბოს, სანელებლებისა და არომატის დონე თქვენი პრეფერენციების შესაბამისად, გახადოთ ეს ჩიფსები ისეთივე ტკბილი, ცხარე ან ქონდარი, როგორც გსურთ.
იდეალურია მრავალი გამოყენებისთვის: ხრაშუნა ჯანჯაფილის ჩიფსები შეგიძლიათ მიირთვათ დამოუკიდებლად, როგორც საჭმელად, გამოიყენოთ როგორც სალათების ან იოგურტის ტოპინგი, ან თუნდაც დაფქული და გამოიყენოთ ცომეულში ან ნარევში.