ჯანსაღი შავი შოკოლადის სახლში დამზადება საოცრად მარტივია და საშუალებას გაძლევთ აკონტროლოთ ინგრედიენტები და უზრუნველყოთ, რომ იყენებთ მთლიან, სუფთა და მკვებავ ვარიანტებს. ხელნაკეთი შავი შოკოლადი შეიძლება თავისუფალი იყოს დახვეწილი შაქრისგან, ხელოვნური დანამატებისა და არაჯანსაღი ცხიმებისგან, მაგრამ მაინც იყოს დამამშვიდებელი და დამაკმაყოფილებელი.
აქ არის მარტივი რეცეპტი ჯანსაღი ხელნაკეთი შავი შოკოლადისთვის, რომელიც მდიდარია, გლუვი და ანტიოქსიდანტებით გაჯერებული.
როგორ მოვამზადოთ ჯანსაღი შავი შოკოლადი
ინგრედიენტები:
1/2 ჭიქა უმი კაკაოს კარაქი (ეს არის კაკაოს მარცვლების ცხიმი, რომელიც შოკოლადს ნაღების ტექსტურას აძლევს)
1/4 ჭიქა ნედლი კაკაოს ფხვნილი (შოკოლადის მდიდარი არომატისთვის და ანტიოქსიდანტებისთვის)
2-4 ს/კ ნეკერჩხლის სიროფი, თაფლი ან სტევია (მორგეთ თქვენი სიტკბოს უპირატესობის მიხედვით; ნეკერჩხლის სიროფი ან თაფლი უფრო ბუნებრივი ალტერნატივაა რაფინირებული შაქრისთვის)
1 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი (სურვილისამებრ დამატებითი არომატისთვის)
მწიკვი ზღვის მარილი (სურვილისამებრ, მაგრამ აძლიერებს შოკოლადის გემოს)
არჩევითი მიქსები:
დაჭრილი თხილი (ნუში, თხილი, ნიგოზი)
ხმელი ხილი (ქიშმიში, მოცვი ან გოჯი კენკრა)
თესლი (გოგრის ან მზესუმზირის თესლი)
სუპერ საკვები (სპირულინას ფხვნილი, მატჩა ან მაკა)
ინსტრუქციები:
1. გაადნეთ კაკაოს კარაქი:
დაიწყეთ უმი კაკაოს კარაქის დნობით. ამის გაკეთება შეგიძლიათ, თუ კაკაოს კარაქი მოათავსებთ თბოგამტარ თასში და ორმაგი ქვაბით (ქოთანი ცოტა წყალით და ზემოდან დადებული თასი) დაბალ ცეცხლზე. დროდადრო ურიეთ, სანამ ბოლომდე არ გადნება და არ გახდება გლუვი.
თუ ორმაგი ქვაბი არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ მიკროტალღური ღუმელი მოკლე ინტერვალებით, ყოველ 20-30 წამში ურიეთ.
2. დაამატეთ კაკაოს ფხვნილი:
როგორც კი კაკაოს კარაქი გადნება, ათქვიფეთ უმი კაკაოს ფხვნილი. ურიეთ სანამ ნარევი მთლიანად არ გახდება გლუვი და კარგად შერწყმული. კაკაოს ფხვნილი შეიძლება იყოს ცოტა რთული დასარევად, მაგრამ განაგრძეთ თქვეფა, სანამ ყველაფერი არ დაიშლება.
3. გაატკბილე შოკოლადი:
კაკაოს ნარევს დაამატეთ 2-4 ს/კ სასურველი დამატკბობელი (ნეკერჩხლის სიროფი, თაფლი ან სტევია). დაიწყეთ ნაკლებით და დააგემოვნეთ ნარევი. თუ გსურთ უფრო ტკბილი, შეგიძლიათ დაამატოთ მეტი. ურიეთ რომ კარგად გაერთიანდეს.
შენიშვნა: თუ სტევიას იყენებთ, ფრთხილად იყავით, რადგან ის შაქარზე ბევრად ტკბილია. საკმარისია რამდენიმე წვეთი ან მწიკვი.
4. არომატის გაძლიერება:
უფრო მდიდარი და რთული არომატისთვის დაამატეთ ვანილის ექსტრაქტი და ცოტა ზღვის მარილი. მარილი აძლიერებს სიტკბოს და აბალანსებს კაკაოს სიმწარეს.
ყველაფერი ერთმანეთში აურიეთ, სანამ ნარევი არ გახდება გლუვი და პრიალა.
5. დაამატეთ სურვილისამებრ მიქსები:
თუ დაუმატებთ თხილს, თესლს ან ჩირს, მოაყარეთ ისინი შოკოლადის ნარევში. დარწმუნდით, რომ ისინი თანაბრად ნაწილდება.
თქვენ ასევე შეგიძლიათ ზემოდან მოაყაროთ რამდენიმე დამატებითი მიქსი მას შემდეგ, რაც შოკოლადი დაასხით ფორმებში დეკორატიული შეხებისთვის.
6. ჩაასხით ნარევი ფორმებში:
ჩაასხით შოკოლადის ნარევი შოკოლადის ფორმებში, სილიკონის ყინულის უჯრებში ან გამოსაცხობ ფორმაში. შეგიძლიათ ნარევი თანაბრად გაანაწილოთ სპატულით.
რამდენიმეჯერ დაჭერით ფორმა დახლზე, რათა ჰაერის ბუშტები გამოუშვას და დარწმუნდით, რომ შოკოლადი თანაბრად დადნება.
7. გაცივება და დაყენება:
შედგით შოკოლადი მაცივარში მინიმუმ 1-2 საათით ან ბოლომდე გამაგრებამდე. თუ გეჩქარებათ, შეგიძლიათ მოათავსოთ საყინულეში დაახლოებით 30 წუთის განმავლობაში.
როგორც კი შოკოლადი გამაგრდება, ამოიღეთ ფორმებიდან. თუ თქვენ იყენებთ საცხობ კერძს, უბრალოდ დაჭერით ის კვადრატებად ან ნაჭრებად.
8. ისიამოვნეთ!
თქვენი ხელნაკეთი ჯანსაღი შავი შოკოლადი ახლა მზად არის მიირთვათ! შეინახეთ იგი ჰერმეტულ კონტეინერში მაცივარში 2-3 კვირამდე (ან გაყინეთ უფრო ხანგრძლივი შენახვისთვის).
რატომ არის ეს შავი შოკოლადი ჯანსაღი:
რაფინირებული შაქარი არ არის: რაფინირებული შაქრის ნაცვლად, თქვენ იყენებთ ბუნებრივ დამატკბობლებს, როგორიცაა ნეკერჩხლის სიროფი ან თაფლი, რომლებსაც აქვთ დაბალი გლიკემიური ინდექსი და უფრო მკვებავია.
მდიდარია ანტიოქსიდანტებით: კაკაოს ფხვნილი დატვირთულია ანტიოქსიდანტებით, განსაკუთრებით ფლავონოიდებით, რომლებიც კარგია გულის ჯანმრთელობისთვის და ხელს უწყობს ანთების შემცირებას.
ჯანსაღი ცხიმები: კაკაოს კარაქი არის ჯანსაღი ცხიმების წყარო, რომლებიც სასარგებლოა კანის, თმისა და საერთო კეთილდღეობისთვის.
დააკონფიგურიროთ: შეგიძლიათ მარტივად დაამატოთ სუპერ საკვები ან მოარგოთ რეცეპტი თქვენს დიეტურ საჭიროებებზე. მაგალითად, მაკას ფესვის ფხვნილის დამატებამ შეიძლება ენერგიის სტიმულირება მოახდინოს, ან დარიჩინის ნაყენი მატებს სითბოს და დამატებით გემოს.
რჩევები სრულყოფილი ჯანსაღი შავი შოკოლადისთვის:
შენახვა: დარწმუნდით, რომ შეინახეთ თქვენი ხელნაკეთი შოკოლადი მაცივარში ან საყინულეში, რადგან ის შეიძლება დარბილდეს თბილ ტემპერატურაზე.
დაარეგულირეთ სიტკბო: თქვენი შოკოლადის სიტკბო მთლიანად თქვენზეა დამოკიდებული. გასინჯეთ ნარევი წასვლისას და შეცვალეთ იგი თქვენს პრეფერენციებზე.
სირბილე: ულტრა გლუვი შოკოლადის ტექსტურის მისაღებად, დარწმუნდით, რომ კარგად აურიეთ ყოველი დამატების შემდეგ და დარწმუნდით, რომ კაკაოს ფხვნილი მთლიანად იხსნება გამდნარ კაკაოს კარაქში.
არომატის ვარიაციები:
პიტნის შოკოლადი: დაამატეთ რამდენიმე წვეთი პიტნის ექსტრაქტი გამაგრილებელი პიტნის-შოკოლადის არომატისთვის.
ცხარე შოკოლადი: დაამატეთ ცოტა კაიენის წიწაკა ან ჩილის ფხვნილი პიკანტური დარტყმისთვის.
ფორთოხლის შოკოლადი: აურიეთ ცოტაოდენი ფორთოხლის ცედრა ციტრუსის არომატისთვის.
სუპერ საკვების შოკოლადი: დაამატეთ სპირულინა, მატჩას ფხვნილი ან აკაის ფხვნილი დამატებითი კვების გასაუმჯობესებლად.