როგორ მოვამზადოთ გოზინაყი - საუკეთესო საახალწლო ტკბილეული

2 weeks ago 7

გოზინაყი ტრადიციული ქართული ტკბილეულია, რომელიც ჩვეულებრივ მზადდება კარამელიზებული ნიგვზით ან თხილით და თაფლით. ის განსაკუთრებით პოპულარულია საახალწლო დღესასწაულებზე საქართველოში და ითვლება სიუხვისა და კეთილდღეობის სიმბოლოდ. მომზადება მარტივია, მაგრამ მოითხოვს ფრთხილად ყურადღებას თაფლის ან თხილის დაწვის თავიდან ასაცილებლად. აი, როგორ შეგიძლიათ გააკეთოთ გოზინაყი სახლში.

ინგრედიენტები:
2 ჭიქა ნიგოზი (ან თხილი, თქვენი სურვილის მიხედვით)
1/2 ჭიქა თაფლი (სასურველია ქართული თაფლი, თუ შესაძლებელია, ავთენტურობისთვის)
1/2 ჭიქა შაქარი (სურვილისამებრ, ზოგიერთ რეცეპტში გამოიყენება შაქარი დამატებითი სიტკბოსათვის)
1 სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი (შაქრის კრისტალიზაციის თავიდან ასაცილებლად)
ცოტა მარილი (სურვილისამებრ, გემოს გასაუმჯობესებლად)
1 ჩაის კოვზი ვანილის ექსტრაქტი (სურვილისამებრ, დამატებითი არომატისთვის)
კარაქი (ტაფის შესაზებლად)
ინსტრუქციები:
ნაბიჯი 1: მოამზადეთ თხილი

თხილის მოხალვა: დაიწყეთ ნიგოზის ან თხილის შეწვით. მოათავსეთ ისინი საცხობ ფირფიტაზე ერთ ფენად და გამოაცხვეთ 350°F (175°C) ტემპერატურაზე დაახლოებით 10 წუთის განმავლობაში, ან სანამ არ გახდება სურნელოვანი და ოდნავ ოქროსფერი. დარწმუნდით, რომ დროდადრო აურიეთ, რომ არ დაიწვას. თუ სასურველია, შეგიძლიათ გახეხოთ ისინი მშრალ ტაფაში საშუალო ცეცხლზე რამდენიმე წუთის განმავლობაში.
თხილი დაჭერით: მოხალული და გაგრილების შემდეგ, თხილი უხეშად დაჭერით პატარა ნაჭრებად, მაგრამ არ დააქუცმაცოთ ისინი წვრილ ნაჭრებად. გსურთ, რომ ტექსტურა გარკვეულწილად მკვრივი დარჩეს საუკეთესო ხრაშუნისთვის.
ნაბიჯი 2: მოამზადეთ კარამელიზებული თაფლის ნარევი

გააცხელეთ თაფლი: დიდ ქვაბში ან ტაფაში დაამატეთ თაფლი და დადგით საშუალო ცეცხლზე. თუ შაქარს იყენებთ, ის ასევე დაამატეთ თაფლს. დროდადრო ურიეთ, რომ შაქარი მთლიანად გაიხსნას, თუ იყენებთ.
მოხარშეთ ნარევი: მიიყვანეთ ნაზად ადუღებამდე და გააჩერეთ დაახლოებით 5-7 წუთის განმავლობაში. გაცხელებისას თაფლი უფრო თხევადი და სიროფი გახდება. დააკვირდით მას, რათა არ დაიწვას.
დაამატეთ ლიმონის წვენი და მარილი: როგორც კი თაფლი ბუშტუკებს დაიწყებს, დაამატეთ სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი. მჟავა ხელს უშლის თაფლის კრისტალიზაციას, რაც უზრუნველყოფს გლუვ კარამელის ტექსტურას. გემოს გასაუმჯობესებლად ამ დროს შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა მარილი.
შეამოწმეთ კონსისტენცია: გააჩერეთ ნარევი კიდევ რამდენიმე წუთის განმავლობაში, სანამ ოდნავ შესქელდება. იმისათვის, რომ შეამოწმოთ მზად არის თუ არა, ჩაასხით პატარა კოვზი სიროფი ჭიქა ცივ წყალში. თუ რბილ ბურთულას ქმნის ან გამაგრდება, მზადაა. ფრთხილად იყავით, რომ ზედმეტად არ მოხარშოთ, რადგან ის შეიძლება სწრაფად გადავიდეს სრულყოფილიდან დამწვრობამდე.
ნაბიჯი 3: შეუთავსეთ თხილი და თაფლი

დაუმატეთ თხილი: მოხალული თხილი სწრაფად აურიეთ თაფლის ნარევში, დარწმუნდით, რომ კარგად არის დაფარული სიროფით. თუ იყენებთ ვანილის ექსტრაქტს, დაამატეთ ახლა და კარგად აურიეთ.
დააყენეთ ნარევი: მას შემდეგ, რაც თხილი თანაბრად დაიფარება, გადაიტანეთ პერგამენტის დიდ ფურცელზე ან ცხიმწასმულ საცხობ ფორმაზე. გამოიყენეთ სპატული ან ხელები (დაფარეთ ცოტა კარაქით ან ზეთით, რათა არ დაწებოთ), რომ გაანაწილოთ თანაბარ ფენად.
გააცივეთ და დადგით: გოზინაყი გაცივდეს ოთახის ტემპერატურაზე. გაციებისას თაფლი გამკვრივდება და წარმოქმნის წებოვან, ხრაშუნა, ნიგვზის ფენას. სრულად დაყენებას დაახლოებით 30 წუთიდან ერთ საათამდე უნდა დასჭირდეს.
ნაბიჯი 4: დაჭერით და მიირთვით

დავჭრათ ნაჭრებად: როგორც კი გოზინაყი გამაგრდება და გაცივდება, გატეხეთ ან დაჭერით პატარა კვადრატებად ან მართკუთხა ნაჭრებად. თქვენ ასევე შეგიძლიათ გააკეთოთ უფრო დიდი ბარები, თუ გსურთ.
შენახვა: გოზინაყი უმჯობესია ინახებოდეს ოთახის ტემპერატურაზე ჰერმეტულ კონტეინერში. ის სუფთა უნდა დარჩეს ერთ კვირამდე, თუმცა იშვიათად ძლებს ასე დიდხანს!
რჩევები სრულყოფილი გოზინაყისთვის:
კონსისტენცია: დარწმუნდით, რომ თაფლის სიროფი სწორ კონსისტენციას აღწევს. თუ ზედმეტად გაჟღენთილია, სათანადოდ არ გამკვრივდება, ხოლო თუ ძალიან სქელია, გაციებისას ძალიან გამაგრდება.
კარაქი ან ზეთი: თუ იყენებთ არაწებოვან ტაფას, შეიძლება არ დაგჭირდეთ კარაქი, მაგრამ ტაფის ან პერგამენტის ქაღალდის მსუბუქად წასმა გაადვილებს წებოვან კარამელიზებულ თაფლთან მუშაობას.
თხილის არჩევანი: ნიგოზი ყველაზე ტრადიციულია, მაგრამ თხილის, ნუშის ან თუნდაც ფისტას გამოყენება შესაძლებელია ვარიაციისთვის. უფრო რთული გემოს შესაქმნელად შეგიძლიათ სხვადასხვა სახის თხილი აურიოთ.
სერვისის შემოთავაზებები:
როგორც საჭმელი: გოზინაყი შესანიშნავია ჩაის ან ყავის მირთმევისთვის და მას ხშირად ემსახურებიან სადღესასწაულო შეკრებებისა და დღესასწაულების დროს.
აჩუქეთ: ლამაზად შეფუთული კოლოფში ან ჩანთაში, გოზინაყი საახალწლო ან სხვა დღესასწაულებისთვის შესანიშნავ ხელნაკეთ საჩუქარს აკეთებს.
მიირთვით თქვენი ხელნაკეთი გოზინაყი - ქართული ტრადიციებით სავსე ტკბილი, ხრაშუნა კერძი! ეს შესანიშნავი გზაა ახალი წლის აღსანიშნავად, რომელიც სიმბოლოა სიტკბოებისა და კეთილდღეობისთვის მომავალი წლისთვის.

სრულად წაკითხვა