სიმინდის ტორტილას რეცეპტი

1 week ago 5

ავთენტური სიმინდის ტორტილების ნულიდან დამზადება მარტივი და მომგებიანი პროცესია. მთავარია გამოიყენოთ masa harina, სპეციალური სიმინდის ფქვილი, რომელიც დამუშავებულია ცაცხვით (არა ციტრუსის ხილით, არამედ მინერალური კირით, რომელიც არის კალციუმის ჰიდროქსიდი) პროცესში, რომელსაც ეწოდება ნიქსტამალიზაცია. ეს პროცესი აძლიერებს სიმინდის გემოს, ტექსტურას და კვების ღირებულებას.

აქ არის ტრადიციული რეცეპტი სიმინდის ავთენტური ტორტილების დასამზადებლად:

ინგრედიენტები:
2 ჭიქა მასა ჰარინა (დარწმუნდით, რომ ეს არის სპეციალურად ტორტილასთვის, როგორიცაა Maseca ბრენდი)
1/2 ჩაის კოვზი მარილი (სურვილისამებრ)
1 1/4 ჭიქა თბილი წყალი (შეიძლება დაგჭირდეთ ცოტა მეტი ან ნაკლები, ტენიანობის მიხედვით)
1 სუფრის კოვზი მცენარეული ზეთი ან გამდნარი ქონი (სურვილისამებრ, დამატებითი რბილობისთვის)
ინსტრუქციები:
1. შეურიეთ მასას ცომი:

დიდ თასში შეურიეთ მასა ჰარინა და მარილი (თუ იყენებთ).
ნელ-ნელა დაუმატეთ თბილი წყალი, თან ხელით ან კოვზით ურიეთ, სანამ ცომი ერთიანობას არ დაიწყებს. შეიძლება მთელი წყალი არ დაგჭირდეთ, ამიტომ თანდათან დაამატეთ.
როგორც კი ცომი ფორმირებას დაიწყებს, მოზილეთ თასში რამდენიმე წუთის განმავლობაში, სანამ არ გახდება გლუვი და ელასტიური. ცომი უნდა იყოს რბილი, მაგრამ არა წებოვანი. თუ ის მშრალია, დაამატეთ მეტი წყალი (თითო სუფრის კოვზი). თუ ძალიან სველია, დაამატეთ ცოტა მეტი მასა ჰარინა.
თუ ზეთს ან ღორის ქონს იყენებთ, ახლავე დაუმატეთ და მოზილეთ.
2. ცომი დაყავით ბურთებად:

მოჭერით ცომის მცირე ნაწილები, გააბრტყელეთ ისინი გოლფის ბურთის ზომის ბურთულებად (დაახლოებით 1 1/2 ინჩი დიამეტრის). ამ რეცეპტიდან უნდა მიიღოთ დაახლოებით 12-14 ტორტილა, რაც დამოკიდებულია ბურთულების ზომაზე.
ცომის ბურთულები დაიფარეთ ნესტიანი ქსოვილით, რათა არ გამოშრეს ტორტილების ფორმირებისას.
3. გააბრტყელეთ ცომის ბურთულები:

ტორტილების ჩამოსაყალიბებლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ტორტილას პრესა ან გააბრტყელოთ ისინი ხელით რულეტივით.
ტორტილა პრესა: მოათავსეთ ცომის ბურთი ორ ნაჭერ პლასტმასის შესაფუთს ან პერგამენტის ქაღალდს შორის (რომ არ დაწებება) და მტკიცედ დააწექით, სანამ დიამეტრის დაახლოებით 6-8 ინჩი არ გახდება.
რულეტი: თუ პრესა არ გაქვთ, შეგიძლიათ ცომის ბურთი გააბრტყელოთ პერგამენტის ქაღალდის ორ ფურცელს ან პლასტმასის შესაფუთს შორის გაბრტყელებით. ნაზად გააბრტყელეთ, რომ ცომი არ დაგლეჯდეს, დარწმუნდით, რომ ის თანაბარი სისქეა.
დამიზნეთ დაახლოებით 1/8 ინჩის სისქეზე. ეცადეთ, რომ ტორტილები რაც შეიძლება მრგვალი იყოს, მაგრამ თუ ისინი სრულყოფილი არ არის, არ ინერვიულოთ - ის მაინც გემრიელი იქნება!
4. მოხარშეთ ტორტილიები:

წინასწარ გააცხელეთ კომალური, თუჯის ტაფა ან ცხაური საშუალო მაღალ ცეცხლზე. თქვენ არ გჭირდებათ რაიმე ზეთის დამატება - უბრალოდ მშრალი, ცხელი ზედაპირი.
როგორც კი ტაფა გაცხელდება, ზედაპირზე დადეთ ტორტილა. მოხარშეთ დაახლოებით 1 წუთის განმავლობაში, ან სანამ არ დაინახავთ ზედაპირზე ბუშტების წარმოქმნას. გადააბრუნეთ და მოხარშეთ კიდევ 30 წამიდან 1 წუთამდე, სანამ არ დაინახავთ ღია ოქროსფერ ყავისფერ ლაქებს.
ისევ გადაატრიალეთ (დაახლოებით 10-15 წამის განმავლობაში), რათა დარწმუნდეთ, რომ მზად არის. თქვენ უნდა ნახოთ პატარა საჰაერო ჯიბეები ან აფუჭება, როდესაც ტორტილა ამზადებს. თუ ტორტილა არ აფუებს, არა უშავს - ის მაინც გემრიელია.
გაიმეორეთ ცომის დარჩენილი ბურთულებით, მოათავსეთ თითოეული მოხარშული ტორტილა სუფთა სამზარეულოს პირსახოცში, რათა თბილი და რბილი იყოს.
5. მიირთვით:

მიირთვით ტორტილაები თბილად თქვენი საყვარელი შიგთავსით ან ტოპინგებით, როგორიცაა ტაკო, კესადილა, ან უბრალოდ კარაქთან, მარილთან ან სალსასთან ერთად.
რჩევები:
წყლის რაოდენობის რეგულირება: თქვენი მასა ჰარინადან და თქვენს სამზარეულოში ტენიანობიდან გამომდინარე, შეიძლება დაგჭირდეთ წყლის ოდნავ რეგულირება. ცომი უნდა იყოს რბილი და ადვილად დასამუშავებელი, მაგრამ არა ძალიან წებოვანი ან მშრალი.
შენახვა: თუ ტორტილები დაგრჩენიათ, შეინახეთ ისინი ჰერმეტულ კონტეინერში ან შეფუთეთ პირსახოცში და მოათავსეთ პლასტმასის ჩანთაში. შეგიძლიათ მაცივარში გააჩეროთ 3 დღემდე ან გაყინოთ უფრო ხანგრძლივი შენახვისთვის. გასაცხელებლად გადაიტანეთ ნესტიან პირსახოცში და გაათბეთ მიკროტალღურ ღუმელში ან ტაფაზე.
გემოს ვარიაციები: შეგიძლიათ დაამატოთ მწვანილი, სანელებლები ან თუნდაც ჩილის ფხვნილი ცომში დამატებითი არომატისთვის, მაგრამ ეს არჩევითია და არა ტრადიციული ძირითადი ტორტილასთვის.
ხელნაკეთი სიმინდის ტორტილების დამზადება აამაღლებს თქვენს კერძებს და მოგანიჭებთ ავთენტურობის გემოს. ისიამოვნეთ!

სრულად წაკითხვა