გოგრის წვნიანი ჯანჯაფილითა და კურკუმათი

2 weeks ago 10

ინგრედიენტები:

1 ს/კ ზეითუნის ზეთი (ან ქოქოსის ზეთი დამატებითი არომატისთვის)
1 საშუალო ხახვი, კუბებად დაჭრილი
3 კბილი ნიორი, დაჭრილი
2-დიუმიანი ნაჭერი ახალი ჯანჯაფილი, გახეხილი და გახეხილი (ან 1 ჩ/კ დაფქული ჯანჯაფილი)
1 ს/კ დაფქული კურკუმა (ან ახალი კურკუმა, გახეხილი)
1 ჩ/კ დაფქული ცილი (სურვილისამებრ, დამატებითი სიღრმისთვის)
1/2 ჩ/კ დაფქული დარიჩინი (სურვილისამებრ, გახურებისთვის)
1 ქილა (15 უნცია) გოგრის პიურე (ან 2 ჭიქა მოხალული ახალი გოგრის პიურე)
4 ჭიქა ბოსტნეულის ბულიონი (ან ქათმის ბულიონი)
1 ჭიქა ქოქოსის რძე (ან მძიმე ნაღები უფრო მდიდარი სუპისთვის)
მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით
1 ს/კ ნეკერჩხლის სიროფი (სურვილისამებრ, სიტკბოსათვის)
1/2 ლაიმის წვენი (სურვილისამებრ, სიკაშკაშისთვის)
ახალი კილანტრო ან ოხრახუში, დეკორაციისთვის
დაფქული წითელი წიწაკის ფანტელები (სურვილისამებრ, სითბოსთვის)
ინსტრუქციები:

შეწვით არომატიზატორები:
დიდ ქვაბში გააცხელეთ ზეითუნის ზეთი საშუალო ცეცხლზე. დაუმატეთ კუბიკებად დაჭრილი ხახვი და მოშუშეთ 5-7 წუთის განმავლობაში, ან სანამ არ დარბილდება და გამჭვირვალე გახდება.
დაამატეთ ჯანჯაფილი, ნიორი და სანელებლები:
შეურიეთ დაფქული ნიორი, გახეხილი ჯანჯაფილი, კურკუმა, კუმინი (თუ იყენებთ) და დარიჩინი (თუ იყენებთ). მოხარშეთ კიდევ 1-2 წუთი, მუდმივად ურიეთ, სანამ სანელებლები არ გახდება სურნელოვანი და ჯანჯაფილი არ დარბილდება.
დაამატეთ გოგრა და ბულიონი:
ქვაბში ჩაამატეთ გოგრის პიურე და მოურიეთ ხახვთან და სანელებლებთან ერთად. ჩაასხით ბოსტნეულის ბულიონი და მიღებული მასა მიიყვანეთ ადუღებამდე.
მოხარშეთ წვნიანი:
წვნიანი ადუღეთ თავდახურული 15-20 წუთის განმავლობაში, დროდადრო ურიეთ. გემოები ერთმანეთს შეერევა და წვნიანი ოდნავ შესქელდება.
დააბლენდერეთ წვნიანი (სურვილისამებრ):
გლუვი და კრემისებრი ტექსტურის მისაღებად, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჩაძირვის ბლენდერი პირდაპირ ქვაბში, რათა წვნიანი გახეხეთ გლუვამდე. თუ არ გაქვთ ჩაძირული ბლენდერი, წვნიანი ნაწილებად ფრთხილად გადაიტანეთ ბლენდერში და აურიეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.
დაასრულეთ წვნიანი:
როგორც კი წვნიანი აურიეთ, შეურიეთ ქოქოსის რძე (ან ნაღები), ნეკერჩხლის სიროფი (თუ იყენებთ) და ლაიმის წვენი. გასინჯეთ და შეასწორეთ სუნელი მარილითა და პილპილით. თუ ოდნავ ცხარე მოგწონთ, დაამატეთ ცოტა დაფქული წითელი წიწაკის ფანტელები.
მიირთვით:
ჩაასხით წვნიანი თასებში და მორთეთ ახალი კილანტროთი ან ოხრახუშით. დამატებითი სიმდიდრისთვის, ზემოდან დაასხით ცოტა მეტი ქოქოსის რძე.
არჩევითი დანამატები:

შემწვარი გოგრის თესლი გარკვეული ხრაშუნისთვის.
თოჯინა იოგურტი ან არაჟანი კრემისთვის.
ერთი მუჭა მწვანილი, როგორიცაა ისპანახი ან კომბოსტო, შეურიეთ ბოლოს დამატებითი საკვები ნივთიერებებისთვის.
რჩევები:

გემოს დამატებითი სიღრმისთვის, გოგრა ან გოგრა ჯერ შეწვით პიურემდე. ეს გამოაჩენს ბუნებრივ სიტკბოს და მისცემს მას უფრო მდიდარ გემოს.
თუ იყენებთ ახალ გოგრას (დაკონსერვებული პიურეს ნაცვლად), გაფცქვენით, დაჭერით და შეწვით რბილამდე (დაახლოებით 400°F 25–30 წუთის განმავლობაში), სანამ წვნიანს დაუმატებთ.
უფრო ცხარე დარტყმისთვის, შეგიძლიათ დაამატოთ დაჭრილი ახალი წიწაკა ან გაზარდოთ ჯანჯაფილის რაოდენობა.

სრულად წაკითხვა