იტალიური მემკვიდრეობის პომიდვრის სალათი (ასევე ცნობილი როგორც Insalata di Pomodori Marinate) არის მარტივი, მაგრამ არომატული კერძი, რომელიც აღნიშნავს მწიფე, წვნიანი მემკვიდრეობის პომიდვრის ბუნებრივ სიტკბოს. მარინირებული ახალი მწვანილებით, ნიორით და ზეითუნის ზეთით, ეს სალათი არის ცოცხალი, გამაგრილებელი და შესანიშნავია როგორც გვერდითი კერძი ნებისმიერი კერძისთვის. იდეალურია ზაფხულისთვის, როცა პომიდორი პიკზეა!
იტალიური მემკვიდრეობის პომიდვრის სალათი (მარინადებული პომიდვრის სალათი)
ინგრედიენტები:
4-5 საშუალო მემკვიდრეობის პომიდორი (ან ფერების და ჯიშების ნაზავი ვიზუალური მიმზიდველობისთვის)
1/4 ჭიქა ექსტრა ხელუხლებელი ზეითუნის ზეთი (სასურველია იტალიური ან მაღალი ხარისხის)
1 ს/კ წითელი ღვინის ძმარი (ან ბალზამიანი ძმარი უფრო მდიდარი არომატისთვის)
1 კბილი ნიორი, თხლად დაჭრილი
1 ჩ/კ თაფლი (სურვილისამებრ, მჟავიანობის დასაბალანსებლად)
1/4 ჩ/კ მარილი (ან გემოვნებით)
ახლად დაფქული შავი პილპილი (გემოვნებით)
1/2 ჩ/კ ხმელი ორეგანო (ან 1 ჩ/კ ახალი ორეგანო, წვრილად დაჭრილი)
რეჰანის ახალი ფოთლები (რამდენიმე ყლორტი, დახეული ან დაჭრილი)
1/2 პატარა წითელი ხახვი, თხლად დაჭრილი (სურვილისამებრ, ცოტა ნაკბენისთვის)
1 ს/კ კაპერსი (სურვილისამებრ, მარილწყალში შეხებისთვის)
ინსტრუქციები:
მოამზადეთ პომიდორი:
გარეცხეთ და გააშრეთ მემკვიდრეობის პომიდორი. დაჭერით ისინი კუბებად ან სქელ ნაჭრებად, თქვენი სურვილის მიხედვით. მემკვიდრეობის პომიდორი განსხვავდება ფორმისა და ზომის მიხედვით, ასე რომ, უბრალოდ დარწმუნდით, რომ ნაჭრები საკმარისად დიდია იმისათვის, რომ შეინარჩუნოს ფორმა მარინაციის დროს.
მოამზადეთ მარინადი:
პატარა თასში ათქვიფეთ ზედმეტი ხელუხლებელი ზეითუნის ზეთი, წითელი ღვინის ძმარი, თაფლი (თუ იყენებთ), თხლად დაჭრილი ნიორი, მარილი და პილპილი. გასინჯეთ დრესინგი და საჭიროების შემთხვევაში დაარეგულირეთ სუნელი. ძმარმა უნდა დააბალანსოს პომიდვრის სიტკბო, ხოლო ზეითუნის ზეთი მოაქვს სიმდიდრეს.
ჩაყარეთ პომიდორი:
დაჭრილი პომიდორი მოათავსეთ დიდ თასში და დაასხით მარინადი. დაუმატეთ ორეგანო და ნაზად აურიეთ, რომ პომიდორი დრესინგის შეფუთვას. ფრთხილად იყავით, რომ ნაჭრები არ გატეხოთ, რადგან მემკვიდრეობითი პომიდორი დელიკატურია.
სალათის მარინირება:
გააჩერეთ სალათი ოთახის ტემპერატურაზე მინიმუმ 15-30 წუთის განმავლობაში (ან 1 საათამდე), რათა პომიდორი გაჟღენთილი იყოს გემოში. თუ დრო გაქვთ, შეგიძლიათ უფრო დიდხანს დამარინადოთ, მაგრამ უმჯობესია 2 საათზე მეტი არ დატოვოთ, რადგან პომიდორი ზედმეტად დაიწყებს მსხვრევას.
დაამატეთ საბოლოო შტრიხები:
სუფრასთან მიტანის წინ მოაყარეთ რეჰანის ახალი ფოთლები, წითელი ხახვი (თუ იყენებთ) და კაპერსი (თუ იყენებთ). მიეცით ყველაფერს საბოლოო ნაზი სროლა. თუ სასურველია, ასევე შეგიძლიათ დაასხით ცოტა მეტი ზეითუნის ზეთი ან ძმარი გემოვნებით.
მიირთვით:
სალათი გადაიტანეთ ლანგარზე ან ცალკეულ თასებზე და მიირთვით დაუყოვნებლივ. ეს სალათი ლამაზად უხდება შემწვარ ხორცს, მაკარონის კერძებს ან ხმელთაშუა ზღვის მეზეს ნაწილად.
რჩევები:
მემკვიდრეობითი პომიდორი: თუ სამკვიდრო პომიდორს ვერ იპოვით, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნებისმიერი მწიფე, სეზონური პომიდორი. თუმცა, მემკვიდრეობა საუკეთესოა მათი რთული გემოსა და ტექსტურის გამო.
დაამატეთ ცოტა ყველი: უფრო მდიდარი სალათისთვის შეგიძლიათ ზემოდან მოაყაროთ ახალი მოცარელა, ბურატა ან დამსხვრეული ფეტა.
დამატებითი არომატისთვის: სცადეთ დაამატოთ რამდენიმე წვრილად დაჭრილი ანჩოუსი ან ცოტაოდენი დაძველებული ბალზამიანი ძმარი მიტანის წინ, მეტი სიღრმის მისაღებად.
მოამზადეთ იგი კერძად: დაამატეთ ცოტაოდენი შემწვარი ciabatta ან crostini გვერდზე, რათა შეიწოვოს არომატული დრესინგი.