აქ გთავაზობ საუკეთესო სპაგეტის სოუსის კლასიკურ რეცეპტს – სიმარტივისა და სიღრმისეული გემოს იდეალურ შერწყმას. ეს არის იტალიური სტილის „ragù alla bolognese“-ზე დაფუძნებული წითელი სოუსი, რომელიც იდეალურია სპაგეტისთვის, ტალიატელესთვის ან თუნდაც ლაზანიასთვის.
ინგრედიენტები (4–5 პორციაზე):
ზეითუნის ზეთი – 3 სუფრის კოვზი
ხახვი – 1 დიდი, წვრილად დაჭრილი
სტაფილო – 1 საშუალო, წვრილად დაჭრილი
ნიახურის ღერო (სელერი) – 1 ცალი, წვრილად დაჭრილი
ნიორი – 3–4 კბილი, დაჭყლეტილი
საქონლის ან ნარევი ხორცი (საქონელი+ღორი) – 400–500 გრამი
პომიდორი (გაფცქვნილი დაკონსერვებული) – 1 ქილა (400 გრამი) ან 4-5 კარგად დაჭყლეტილი მწიფე პომიდორი
პომიდვრის პასტა – 1 სუფრის კოვზი
ხორცის ან ბოსტნეულის ბულიონი – ნახევარი ჭიქა (სურვილისამებრ)
მშრალი წითელი ღვინო – ნახევარი ჭიქა (სურვილისამებრ)
დაფნის ფოთოლი – 1 ცალი
შაქარი – ნახევარი ჩაის კოვზი (თუ პომიდორი მჟავეა)
მარილი და შავი პილპილი – გემოვნებით
ორეგანო, ბაზილიკი ან თიმიანი – სურვილისამებრ
ახალშეჭრილი ოხრახუში ან ბაზილიკი – დასასრულისთვის
გახეხილი პარმეზანი – მირთმევისას
მომზადება:
ბოსტნეულის შუშვა
– გააცხელე ზეითუნის ზეთი სქელძირიან ქვაბში. დაამატე ხახვი, სტაფილო და ნიახური. მოშუშე დაბალ ცეცხლზე დაახლოებით 5–7 წუთი, სანამ ყველაფერი დარბილდება და არ შეწითლდება.
ხორცის დამატება
– ჩაამატე ხორცი და შეაწვი მაღალ ცეცხლზე, სანამ კარგად დაიშლება და ოდნავ დაიბრაწება. ეს ეტაპი მნიშვნელოვანია სოუსის ღრმა გემოსთვის.
ნიორი და ღვინო
– დაუმატე ნიორი. 30 წამში დაასხი ღვინო (თუ იყენებ) და დააცადე, სანამ ალკოჰოლი აორთქლდება (დაახლოებით 2 წუთი).
პომიდვრის შერევა
– ჩაამატე დაკონსერვებული პომიდორი, პომიდვრის პასტა, დაფნის ფოთოლი, ბულიონი ან წყალი. მოაყარე მარილი, პილპილი და ცოტაოდენი შაქარი.
ჩაშუშვა
– დაახურე თავსახური ნახევრად და დაბალ ცეცხლზე ხარშე 40–60 წუთის განმავლობაში, დროდადრო ურიე. რაც უფრო დიდხანს ხარშავ, მით უფრო ღრმა და მდიდარი ხდება გემო.
დასასრულის დეტალები
– ბოლოს მოაყარე ახალი ან ხმელი მწვანილები (ბაზილიკი, ორეგანო), გადაამოწმე გემო. თუ გინდა უფრო ბრტყელი ტექსტურა, შეგიძლია ოდნავ დაურიო ბლენდერით, მაგრამ ტრადიციულად იგი რჩება უხეში სტრუქტურით.
მირთმევა:
მოართვი ახლად მოხარშულ სპაგეტიზე, მოაყარე გახეხილი პარმეზანი და ახალი ბაზილიკი ან ოხრახუში.